Milić: Imamo "švedski sto", ali ne znamo odakle ponude dolaze

Milić je, upitan kako reaguje na optužbe političkih protivnika da „sarađuje, odnosno trguje sa Demokratskom partijom socijalista“, Milić je kazao da su te optužbe neozbiljne
18 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.02.2015. 11:50h

Opcije o djelovanju opozicije nakon neuspjeha formiranja prelazne vlade samo su plasirane kroz medije, a Socijalistička narodna partija (SNP) nije dobila nijedan zvaničan poziv, kako bi se mogla izjasniti, kazao je lider te stranke, Srđan Milić.

On je danas, nakon sastanka sa predsjednikom parlamenta Švedske, Urbanom Ahlinom, novinarima kazao da inicijative opozicije koje se plasiraju u medijima izgledaju kao švedski sto.

Na pitanje kako će SNP djelovati kada iz opozicionih struktura dolaze predlozi o formiranju vlade u sjenci, organizacije protesta i napuštanja parlamenta, Milić je rekao da se ta partija neće opredijeliti ni za jednu opciju prije dobijanja zvaničnog poziva.

„Niko nas nije kontaktirao oko bilo koje inicijative, ako nije nešto bilo u posljednjih sat vremena dok su trajali razgovori sa delegacijom švedskog parlamenta“, rekao je on.

Milić ne razmišlja o opcijama koje se, kako je naveo, plasiraju u medijima.

„O svemu tome ne razmišljam jer se radi o inicijativama koje se plasiraju medijski, a ne postoji nijedan pisani trag upućen SNP-u. Ja vam govorim o onome šta će da radi SNP, dok ne dođu te inicijative nećemo ih prihvatati“, poručio je on.

Milić je kazao da „na stolu imaju nekoliko ponuda“, ali da još ne znaju od koga koja ponuda dolazi.

„Izgleda mi kao da imamo švedski sto, odjednom imamo tri inicijative pa da se neko od nas iz opozicije odluči hoćemo li u proteste, bojkot parlamenta ili ćemo imati vladu u sjenci“, objasnio je on.

Na pitanje da li ga je kontaktirao lider Demokratskog fronta (DF), on je odgovorio negativno. „Ne. Da ne bismo ulazili u to ko je lider, ja sam odmah rekao ne“.

Milić je, upitan kako reaguje na optužbe političkih protivnika da „sarađuje, odnosno trguje sa Demokratskom partijom socijalista“, Milić je kazao da su te optužbe neozbiljne.

„Neozbiljne, neodgovorne, neprimjerene optužbe dokonih i nesposobnih političara koji nemaju jačih cilj nego da pokušaju da oslabe SNP ali očigledno im to ne ide za rukom“, poručio je on.

Milić je saopštio da je sa predsjednikom parlamenta Švedske razgovarao o pitanjima saradnje dvije države, uz poseban fokus na pitanja koja se tiču posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori.

„Razgovarali smo o tome kako da uradimo da Crna Gora, koja je prvim članom Ustava ekološka i država socijalne pravde, nauči od države koja to nema u Ustavu ali ima u realnosti“, rekao je on.

Milić i Ahlin, razgovarali su, prema riječima Milića, i o predlaganju zakona o višestrukom državljanstvu za Crnu Goru i države bivše Jugoslavije.

Bonus video: