Štajnaker: Potreban napredak u oblasti vladavine prava

„Crna Gora može računati na podršku Njemačke po pitanju evropskih i evroatlanskih integracija, a u tom procesu potrebni su vidljivi rezultati i napredak u oblasti vladavine prava“
0 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2015. 16:16h

Crna Gora može računati na podršku Njemačke u evroatlanskim integracijama, a u tom procesu su potrebni vidljivi rezultati i napredak u oblasti vladavine prava, poručila je njemačka ambasadorka, Gudrun Elizabet Štajnaker. Ona se danas sastala sa ministarkom bez portfelja, Marijom Vučinović, a kako je saopšteno iz Vlade, saglasile su se da je Crna Gora na planu reformi napredovala.

Na sastaku je ocijenjeno da Crna Gora, da bi održala i unaprijedila tempo u integracijama, mora uložiti dodatni trud u cilju implementacije zakona.

„Crna Gora može računati na podršku Njemačke po pitanju evropskih i evroatlanskih integracija, a u tom procesu potrebni su vidljivi rezultati i napredak u oblasti vladavine prava“, rekla je Štajnaker. Prema riječima Vučinović, hrvatska nacionalna zajednica želi da pruži puni doprinos aktuelnim procesima evropskih i evroatlanstskih integracija i podržava punopravno članstvo Crne Gore u NATO savezu.

Ona je upoznala Štajnaker sa radom Savjeta za razvoj nevladinih organizacije i sa izazovima sa kojima se to tijelo susreće.

„Ambasadorka je pozdravila napore Vlade Crne Gore na tom planu i pohvalila brojne regionalne inicijative civilnog sektora, osvrnuvši se na oblast socijalne zaštite i prava najranjivijih i marginalizovanih društvenih grupa, koja se mogu unaprediti zajedničkim angažmanom Vlade i nevladinih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su se Vučinović i Štajnaker usaglasile da bi razmjena iskustava Crne Gore i Njemačke o saradnji Vlade i civilnog sektora u oblasti socijalne zaštite i zaštite ljudskih prava bila značajna zbog adekvatnijeg prilagođavanja standardima koje propisuje Evropska unija.

Bonus video: