Ferguson: NATO vidi Zapadni Balkan i njegovu stabilnost kao nedovršen posao

Prema riječima Fergusona, NATO je najmoćniji i najuspješniji savez u istoriji svijeta
1 komentar(a)
Edvard Ferguson, Foto: Twitter
Edvard Ferguson, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.02.2015. 11:48h

Alijansa vidi region zapadnog Balkana i njegovu trajnu stabilnost kao nedovršen posao, kazao je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH), Edvard Ferguson, navodeći da se savezu približavaju i one zemlje koje su doživjele NATO bombardovanje u proteklih 20 godina.

U januaru je Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo od Turske ulogu NATO ambasade u Sarajevu, a Ferguson je prošle sedmice posjetio sjedište NATO-a u Briselu, kako bi se upoznao sa prioritetima i izazovima Alijanse u svijetu koji se, kako je rekao, brzo mijenja i sve je kompleksniji.

„Pred NATO-om je veliki zadatak rekonfiguracije kako bi odgovorio agresivnoj, ekspanzionističkoj Rusiji na istoku, te prijetnji od islamskog ekstremizma na jugu. Ali, ono što je ostavilo najveći utisak na mene je da NATO još uvijek ima u vidu Balkan“, naveo je Ferguson u tekstu objavljenom na sajtu 6yka.com.

Prema ovom regionu, kako je ocijenio, postoji puno dobre volje i svi žele vidjeti BiH i njene susjede u Savezu.

„NATO ovaj region, i njegovu trajnu stabilnost, vidi kao nedovršen posao. A nije teško vidjeti zašto je to tako. Samo pogledajte kartu. NATO saveznici su na sjeveru, jugu, istoku i zapadu. Ali, u samom srcu Evrope postoji rupa. BiH je evropska zemlja i mjesto joj je u evropskom savezu“, naveo je Ferguson.

On, kako je rekao, zna da svi u BiH još nijesu u potpunosti uvjereni da se treba priključiti NATO-u. „Da, postoji prošlost. Ali, ako ste spremni da se okrenete ka budućnosti umjesto ka prošlosti, onda je razlog za NATO jasan i primamljiv“.

Prema riječima Fergusona, NATO je najmoćniji i najuspješniji savez u istoriji svijeta.

„On je krajnji garant sigurnosti jedne zemlje. Kada pristupe NATO-u, zemlje polažu svečanu zakletvu da će svaki napad na neku savezničku zemlju smatrati napadom na sve njih te da će pomoći svom savezniku sa svim neophodnim sredstvima“, rekao je on.

NATO, kako je kazao, smatra da su granice nepovredive, što je za zemlju sa istorijom kakva je bosanskohercegovačka garancija kakvu vrijedi imati.

U regionu, kako je naveo, Hrvatska, Slovenija i Albanija su već NATO saveznici. „A druge zemlje se takođe približavaju NATO-u, uključujući i one koje su, poput djelova BiH, doživjele NATO bombardovanje u proteklih 20 godina“.

„Crna Gora je blizu ulaska u NATO. Saradnja Srbije i NATO je sve veća. Srbijanski ministar odbrane je prisustvovao prošlogodišnjem NATO samitu u Velsu, a u januaru je Srbija usvojila individualni akcioni plan partnerstva sa NATO – prvi zvanični korak na putu ka članstvu u Savez“, rekao je Ferguson.

Prema njegovim riječima, isto kao što je slučaj sa Evropskom unijom (EU), BiH rizikuje da zaostane za svojim susjedima.

„Ali, ne mora biti tako. Napredak se može vrlo brzo ostvariti. Vladajuće koalicije na nivou države i Federacije su se već dogovorile da najzad provedu odluku Ustavnog suda i vojnu imovinu zvanično registruju na državu. Ako se ovo ostvari, BiH će zauzvrat dobiti Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) – sljedeći korak za punopravno članstvo u Savez“, naveo je on.

Prema riječima Fergusona, MAP nije garancija za buduće članstvo, ali bi bio sjajan signal da zemlja napreduje nakon dugogodišnje stagnacije.

„I to nije jedina prednost. Imovina koja nije potrebna Oružanim snagama bi se najzad mogla prodati kako bi se osigurala prijeko potrebna sredstva za ulaganje u škole, bolnice i puteve“, kazao je on.

Ferguson je rekao da će tokom narednih mjeseci širom zemlje zagovarati članstvo u NATO.

„Ali, volio bih da ova nova energija i zalet koje smo postigli u procesu pristupanja EU pomognu da se odblokira napredak ka NATO-u. Tada bi BiH bila čvrsto na putu ka većoj sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu, u korist svih građana BiH“, zaključio je Ferguson.

Bonus video: