Garčević: Svi planovi na putu ka NATO ostvarljivi

"Crna Gora je izdvojena od četiri aspiranta za članstvo u NATO i stavljena je kao zemlja koja ima posebno mjesto među njima. I biće tako tretirana", naveo je Garčević
71 pregleda 4 komentar(a)
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2015. 12:04h

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, poručio je da se nada da će Crna Gora do oktobra ili novembra ispuniti sve kriterijume za dobijanje poziva za članstvo u Alijansi.

On je danas, na otvaranju obuke Integracija Crne Gore u NATO, odgovarajući na pitanje učesnika šta Crna Gora treba do kraja godine da uradi da bi postala članica Alijanse, kazao da je država napravila određeni napredak u većini podoblasti.

"Nadam se da ćemo u oktobru, novembru moći da kažemo da smo ispunili sve kriterijume", rekao je Garčević.

On je učesnicima obuke održao predavanje o dosadašnjim rezultatima i koracima Crne Gore na putu ka NATO, navodeći da vrijeme za proširenje, kako u Evropskoj uniji (EU), tako i u Alijansi, nije najpogodnije, jer ta tema nije više tako visoko na dnevnom redu članica.

"Mnoge su stvari uticale na to, kako ekonomska kriza koja je pogodila EU i zamor od proširenja se prelio polako na NATO, tako i zbog toga što su potrebne dalje promjene u samoj organizaciji u NATO-u nakon zatvaranja misije u Avganistanu", rekao je Garčević.

Prema njegovim riječima, odluka iz Velsa važna jer je Crna Gora dobila individualni tretman.

"Crna Gora je izdvojena od četiri aspiranta za članstvo u NATO i stavljena je kao zemlja koja ima posebno mjesto među njima. I biće tako tretirana", naveo je Garčević.

On je rekao da je Crna Gora dobila jasnu mapu puta i jasne smjernice.

"Imamo odluku iz Velsa da ćemo sada u toku intenziviranih i fokusiranih razgovora koji će trajati do kraja godine, imati određene zadatke koje treba da ispunimo. A obaveza je članica da nakon toga u decembru na ministarskom sastanku odluče o tome da li će nam biti upućen poziv i šta će se dalje dešavati", naveo je Garčević.

Kako je poručio, bez obzira što proširenje više nije tako visoko na dnevnom redu NATO saveza, članice Alijanse moraju do kraja godine odlučiti o članstvu Crne Gore u tom savezu.

Direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković, kazala je da je ovo prva od osam obuka o NATO integracijama, koje će Uprava organizovati do juna.

"Kada je u pitanju ciljna grupa, tu smo bili fleksibilni, tako da su pored državnih i lokalnih službenika i namještenika obuke pohađali i odbornici na lokalnom nivou. Na ovim obukama, u prethodnom periodu, prisustvovalo je više od tri hiljade učesnika", navela je ona.

Učesnik seminara, Goran Bošković iz Sekora granične policije, pitao je Garčevića koliko će ulazak Crne Gore u NATO uticati na ekonomski standard u državi.

Garčević je kazao da ulazak u NATO članstvo omogućava pojačani ekonomski razvoj jedne države.

"To je dokazano na osnovu primjera iz bivših komunističkih država koje su prošle period demokratske tranzicije i našle se u NATO-u", naveo je on.

Garčević je objasnio da NATO nije ekonomska organizacija, već političko bezbjednosna organizacija. »Ali upravo ove dvije konstante daju osnovu za ekonomski razvoj«.

Na pitanje novinara koliko će koštati članstvo Crne Gore u NATO, i postoji li godišnja članarina, Garčević je objasnio da su za sve države članice, na osnovu preporuka iz Velsa, planirana izdvajanja iz budžeta za odbranu od dva odsto.

On je kazao da sve države plaćaju članarinu u NATO, ali da ne može da kaže koliko će ona iznositi za Crnu Goru, pojašnjavajući da ona zavisi od veličine i ekonomskog standarda države.

Bonus video: