Keri: I Crna Gora na "liniji vatre" između Moskve i Vašingtona

0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 12:56h

SAD smatraju da se čitav niz evropskih zemalja, a među njima i Crna Gora, nalaze na "liniji vatre" kada je riječ o odnosima Vašingtona i Moskve, kaže američki državni sekretar Džon Keri.

"Kada je riječ o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i drugima - Gruziji, Moldaviji, Pridnjestrovlju - oni su na liniji vatre", izjavio je je Keri odgovarajući na pitanja senatora o rastućem uticaju Rusije u Evropi, javlja agencija Ria Novosti, a prenosi B92.

Keri juče je izjavio u Senatu da ga je Rusija više puta slagala o svojim aktivnostima u Ukrajini, gdje još traju sukobi vojske i proruskih snaga.

On je naveo da ga je Moskva "lagala u lice i pred drugim licima u mnogo različitih prilika", prenijela je agencija AP.

Po navodima "Blica", pritisci na susjednu Srbiju su sve žešći zbog "balansiranja“ u spoljnoj politici, a to potvrđuju i napadi ruske državne televizije "Russia Today" (RT), koja je protekle nedjelje žestoko napadala Aleksandra Vučića i srpsku vladu.

Neposredni povod bilo je angažovanje za potrebe Vlade konsultantske kuće Tonija Blera, bivšeg premijera Velike Britanije.

U Vladi Srbije smatraju da se Moskva plaši da se Beograd okreće Zapadu, a pravi okidač su bili razgovori Vučića sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom o snabdijevanju Srbije američkim gasom.

Bonus video: