Đukanović: Podrška i partnerska saradnja SAD izuzetno značajna

"Crna Gora istinski dijeli vrijednosti savremenog demokratskog društva, u procesu jasno definisanih državnih ciljeva", kazao je Đukanović
2 komentar(a)
Margeret Uehara, milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Margeret Uehara, milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.02.2015. 18:53h

Vlada je odlučna u savladavanju izazova u procesu ekonomskog i demokratskog razvoja društva, u čemu joj je podrška Sjedninjenih Američkih Država (SAD) izuzetno značajna, poručio je premijer Milo Đukanović u razgovoru sa američkom ambasadorkom Margaret En Ueharom.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Vlade, poželio Uehari dobrodošlicu i uspjeh u obavljanju diplomatske misije u ime SAD, kao jednog od ključnih partnera Crne Gore.

On je iskazao zadovoljstvo visokim nivoom ukupne saradnje dviju država i tradicionalno prijateljskim i partnerskim odnosima, zasnovanim na uzajamnom povjerenju.

"Crna Gora istinski dijeli vrijednosti savremenog demokratskog društva, u procesu jasno definisanih državnih ciljeva", kazao je Đukanović.

On je, kako se navodi, ističući značaj rezultata koje je Crna Gora ostvarila u kratkom periodu od obnove nezavisnosti, ukazao na to da je Vlada odlučna u savladavanju izazova u procesu ekonomskog i demokratskog razvoja društva.

"Podrška SAD i partnerska saradnja, biće u tom kontekstu i dalje od izuzetnog značaja", naglasio je Đukanović.

On je ponovio opredijeljenost Vlade da u fokusu aktivnosti koje sprovodi dominantno budu integracije u NATO i Evropsku uniju, zbog njihove važnosti za ukupan prosperitet Crne Gore, ali i za napredak i stabilnost zapadnog Balkana.

Uehara je kazala da će glavni cilj njene misije biti dalje jačanje inače izuzetno dobrih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

"Potvrdila je dalju podršku SAD integracionim procesima Crne Gore, članstvu u NATO i EU i prevladavanju izazova sa kojima se suočavamo na tom putu", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju veoma pozitivna iskustva u bilateralnoj saradnji i naglasili zajednički interes za nastavkom sveukupne saradnje, posebno u cilju jačanja administrativnih i obrazovnih kapaciteta Crne Gore i vladavini prava.

"U razgovoru je zaključeno da će zajednički raditi, kako bi partnerstvo dvije države bilo dodatno osnaženo i kroz saradnju na projektima ekonomskog razvoja Crne Gore i podsticaja novih investicija iz SAD", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: