LP: Ispraviti štetu nanijetu velikosrpskom i asimilatorskom politikom

Iz LP-a su podsjetili da je vojvoda Mirko dobio spomenik u centru Podgorice koji je kasnije po njemu prozvana Mirkova Varoš, ali da je 1919. porušen
54 pregleda 192 komentar(a)
Vojvoda Mirko Petrović, Foto: Wikipedia
Vojvoda Mirko Petrović, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 24.02.2015. 15:00h

Liberalna partija (LP) inicirala je obnovu spomenika vojvodi Mirku Petroviću u centar Podgorice, jer je željela da ispravi štetu koju su Crnoj Gori, kako su rekli, nanijeli, ostrašćeni velikosrpskom i asimilatorskom politikom, pojedini retrogradni subjekti crnogorskog društva.

"Sa neskrivenom radošću i odobravanjem prihvatamo najavu Glavnog grada Podgorice i resornog Sekretarijata da se do kraja godine obnovi spomenik velikom vojvodi Petroviću", naveli su iz LP-a, navodeći da je Mirko Petrović, otac kralja Nikole, imao nesumnjiv značaj u izgradnji moderne Crne Gore.

Iz LP-a su podsjetili da je vojvoda Mirko dobio spomenik u centru Podgorice koji je kasnije po njemu prozvana Mirkova Varoš, ali da je 1919. porušen.

"LP je inicirajući, ne tako davno, povratak spomenika velikom vojvodi Mirku Petroviću u centar Podgorice željela djelimično ispraviti štetu koju su, ostrašćeni velikosrpskom i asimilatorskom politikom, pojedini retrogradni subjekti crnogorskog društva u kontinuitetu nastojali nanijeti Crnoj Gori", ocijenili su iz te partije.

Iz LP su kazali da je rušenje i razbacivanje u dijelovima spomenika jedne od najznačajnih istorijskih i političkih ličnosti Crne Gore čin koji ne može imati opravdanje.

Oni su dodali da, sa druge strane, služi kao primjer koliko daleko se može otići u nastojanju da se ponizi i pokuša uništiti svoja država i njena istorija.

"Predvodnici i podržavaoci sramne podgoričke skupštine nijesu stali samo na ovome, naprotiv nastavili su sa uništavanjem dinastije Petrović Njegoš, zatim su dali punu podršku tadašnjoj Srbiji da izvrši okupaciju Crne Gore i ukine crnogorsku pravoslavnu crkvu, a cjelokupnu njenu imovinu pokloni stranoj crkvi", kazali su iz LP.

Kako smatraju iz te partije, decenijama kasnije ništa nije urađeno u pogledu ispravljanja tih istorijskih zločina.

Prema njihovim riječima, kao liberali i kao crnogorske patriote žele da podrže i potpomognu svako nastojanje “da se bar dijelom isprave užasne nepravde iz prošlosti”.

Oni su dodali da to žele da urade bez unošenja podjela u crnogorskom društvu i vodeći računa o poštovanju multietničnosti države

Bonus video: