SDP podržao Mugošu

Danilović je kazao da je Mugoša, tokom razgovora na sjednici, „obećao da je dostupan na svaki poziv državnog organa“, što, kako je objasnio, predstavlja ohrabrenje
116 pregleda 72 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2015. 20:32h

Socijaldemokratska partija, Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka dali su pozitivno mišljenje o kandidaturu Miomira Mugoše za ambasadora u Sloveniji pred Odborom za međunarodne odnose.

Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora su bili uzdržani, dok je protiv bio Demokratski front. Članovi Odbora iz SDP-a su Mićo Orlandić i Borislav Banović.

Predsjednik Odbora, Miodrag Vuković, saopštio je da je kandidaturu Mugoše podržalo osam, uzdržana su bila dva, dok su protiv glasala tri člana, dodajući da su ovoj sjednici prisustvovali svi članovi Odbora.

On je rekao da je na Odboru održana “korektna rasprava”, bez oštrih tonova koji su, kako je naveo, bili očekivani.

“Ovo je dom jake ali odgovorne riječi, bilo je mnogo toga što smo već čuli”, rekao je Vuković.

Poslanik DF-a Goran Danilovć je, potvrđujući da su članovi te političke grupacije glasali protiv, kazao da se DF ne slaže sa odlukom Odbora da podrži kandidaturu Mugoše.

„Interes DF-a bi bio da Mugoša ne bude predložen za ambasadora. Zbog toga prošli put nijesmo bili na sjednici Odbora, a danas smo došli da kažemo svoj stav“, kazao je novinarima„Vjerujemo da smo imali mnogo boljih rešenja“, poručio je on.

Danilović je kazao da je Mugoša, tokom razgovora na sjednici, „obećao da je dostupan na svaki poziv državnog organa“, što, kako je objasnio, predstavlja ohrabrenje.

Sjednica Odbora, na kojoj je prošle nedjelje članovi trebalo da se izjasne o Mugošinoj kandidaturi nije održana jer se nijesu pojavili predstavnici opozicije i SDP-a, dok su na saslušanje budućeg ambasadobra došli samo predstavnici DPS-a i Bošnjačke stranke.

Opozicija je prethodno tražila da sjednica bude otvorena za javnost, ali je predsjednik Odbora Modrag Vuković to odbio navodeći da nije po pravilima rada kao i da ostali kandidati nijesu saslušavani pred medijima. Dok je šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić kazao je da nije u pitanju bojkot, već da su poslanici SDP-a imali ranije preuzete obaveze, Mugoša je kazao da je "uvijek spreman za suočavanje i da je po ustaljenom principu uvijek poražavao protivnike".

Članovi odbora su dva dana kasnije podržali predlog Vlade da Božidarka Krunić bude ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope, sa sjedištem u Strazburu. Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore imenuje ambasadore na osnovu predloga vlade i mišjenja skupštinskog odbora. Mišljenje Odbora nije obavezujuće za imenovanje ambasadora.

Bonus video: