Milan Marković pristupio Građanskom pokretu

"Poljoprivreda je jedan od najvažnijih sektora u ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore, ali se to ne može zaključiti iz tretmana koji ona ima na državnom nivou"
184 pregleda 19 komentar(a)
Milan Marković, Foto: Građanski pokret
Milan Marković, Foto: Građanski pokret
Ažurirano: 23.02.2015. 12:29h

Profesor Milan Marković, stručnjak za poljoprivredu i profesor na Biotehničkom fakultetu, pristupio je Građanskom pokretu.

"Poljoprivreda je jedan od najvažnijih sektora u ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore, ali se to ne može zaključiti iz tretmana koji ona ima na državnom nivou. Treba malo vremena, a još manje misaonog napora, da se pogleda državna podrška poljoprivredi kroz agrobudžet u posljednjih 5 godina i uoči da je i dalje na djelu maćehinski odnos države prema ovom sektoru. Dok se budžet za poljoprivredu održava na neobjašnjivo niskom nivou, u nekim elementima se čak smanjuje, javnost se zapljuskuje pričama iz kojih bi se moglo zaključiti da se ova država razbacuje novcem poreskih obveznika", kazao je Marković, navodi se u saopštenju Građanskog pokreta.

Marković je ocijenio da "po obimu i učestalosti obmana kojima se obasipa crnogorska javnost kada se govori o poljoprivredi, čini mi se da ovaj sektor ozbiljno konkuriše za lidersku poziciju u ekonomiji Crne Gore."

"Iz dana u dan se otkriva topla voda, još samo da poljoprivrednici zasuču rukave i operu ruke! Puna su usta evropskih integracija, a suštinski se sve više odstupa od onog što je evropski model podrške poljoprivredi. Struka se ignoriše i zaobilazi u širokom krugu. Hvale se kako pripravnici ispisuju strategije koje će jedino moći da posluže kao svjedočanstvo o jednom vremenu. Neodgovorno je to prema tako važnom sektoru za ukupan razvoj Crne Gore", naglasio je Marković.

Marković ističe da se najmanje profesorima Univerziteta može tolerisati da zatvaraju oči pred ovim što se danas odvija u sektoru poljoprivrede. "Stoga pristupam Građanskom pokretu koji vidim kao platformu za stvaranje kritične mase za nužne i neodložne promjene", istakao je Marković.

Bonus video: