Opozicija ne dolazi, SDP taji

Predstavnici opozicije na taj način će ponovo iskazati negodovanje zbog odluke Vlade da bivši gradonačelnik Podgorice bude imenovan za ambasadora u Ljubljani.
6 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2015. 06:46h

Predstavnici opozicije ni danas neće prisustvovati konsultativnom saslušanju kandidata za ambasadora u Sloveniji Miomira Mugoše pred Odborom za međunarodne odnose, a ne očekuje se ni prisustvo članova iz Socijaldemokratske partije, saznaju "Vijesti".

Predstavnici opozicije na taj način će ponovo iskazati negodovanje zbog odluke Vlade da bivši gradonačelnik Podgorice bude imenovan za ambasadora u Ljubljani.

Da li će Mugoša dobiti mišljenje odbora zavisiće od članova Odbora iz SDP-a Borislava Banovića i Mića Orlandića. Oni juče nijesu odgovarali na telefonske pozive "Vijesti" kako bi potvrdili dolaze li na današnju sjednicu. "Na prošloj sjednici smo jasno pokazali da se ne slažemo sa odlukom da u ambasadore ode čovjek čija je politička karijera bila ispunjena aferama i političkom bahatošću. To je čovjek koji se nije libio da ide mimo zakona i žestoko se obračunavao sa političkim i poslovnim neistomišljenicima", kazao je sagovornik "Vijesti" iz opozicije. Sjednica Odbora, na kojoj je prošle nedjelje članovi trebalo da se izjasne

o Mugošinoj kandidaturi nije održana jer se nijesu pojavili predstavnici opozicije i SDP-a, dok su na saslušanje budućeg ambasadobrodošli samo predstavnici DPS-a i Bošnjačke stranke.

Opozicija je prethodno tražila da sjednica bude otvorena za javnost, ali je predsjednik Odbora Modrag Vuković to odbio navodeći da nije po pravilima rada kao i da ostali kandidati nijesu saslušavani pred medijima. Dok je šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić kazao je da nije u pitanju bojkot, već da su poslanici SDP-a imali ranije preuzete obaveze, Mugoša je kazao da "je uvijek spreman za suočavanje i da je po ustaljenom principu uvijek poražavao protivnike".

Članovi odbora su dva dana kasnije podržali predlog Vlade da Božidarka Krunić bude ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope, sa sjedištem u Strazburu. Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore imenuje ambasadore na osnovu predloga vlade i mišjenja skupštinskog odbora. Mišljenje Odbora nije obavezujuće za imenovanje ambasador

Bonus video: