Nema manjka u državnoj kasi od kriminala

U odjeljku gdje treba nabrojati „neutralisane” kriminalne grupe piše da je to sadržano u izvještaju, gdje taj podatak ne postoji
59 pregleda 1 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2015. 21:00h

Uukupno pet predmeta visoke korupcije suđeno je prošle godine u višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju, od čega je samo jedan pravosnažno okončan obustavom postupka, pokazuju podaci Nacionalne komisije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

U pitanju je slučaj bivšeg gradonačelnika Žabljaka, poslanika i funkcionera opozicionog SNP-a Dobrice Šljivančanina, koji je sada član Sudskog savjeta iako je na konkursu priložio netačne podatke o postupku koji se vodio protiv njega.

U Bijelom Polju su za korupciju najviše optuživani lugari, carinici i policajci

U Izvještaju tripartitne komisije (tužilaštvo, sudovi i policija) dostavljenom NK, navodi se da nije bilo slučajeva da je na osnovu pravosnažnih presuda nastupila velika materijalna šteta po budžet. U odjeljku gdje treba nabrojati „neutralisane” kriminalne grupe i njihove šefove piše da je „sve sadržano u izvještaju”, gdje taj podatak ne postoji.

NK će o ovim podacima raspravljati vjerovatno na sjednici zakazanoj za kraj naredne sedmice. S obzirom na to da je vladavina prava među ključnim uslovima za priključenje Crne Gore NATO-u, kao i da EK očekuje presude za krivična djela korupcije i organizovanog kriminala, ovakva zvanična statistika je u najmanju ruku smiješna i netačna.

Tako je Odjeljenje VDT-a za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina prijavilo da je lani podiglo pet optužnica za visoku korupciju. U podacima se nabraja da je to protiv predsjednika Osnovnog suda u Cetinju Gorana Vrbice i bivšeg sudije tog suda Nenada Markovića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Oni su oslobođeni optužbe, presuda je ukinuta a ponovni postupak je u toku.

Tužilaštvo navodi i predmet izvršnog direktora Luke Bar Miodraga Gvozdenovića, koji je aktivan skoro 10 godina, zatim predmet “Zavala”, takođe, godinama otvoren. Jedina optužnica koja je u stvari podignuta za visoku korupciju je protiv gradonačlenika Budve Lazara Rađenovića u predmetu „Košljun”.

Prebacujući odgovornost na VDT za loše rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica saopštila je „Vijestima” da je pred bjelopoljskim Višim sudom podignuta jedna optužnica, a u Podgorici je posljednja u junu 2014. i to „Košljun”. Ona ne navodi koji su to drugi slučajevi koji su stigli sudovima iz tužilaštva, jer se u statistici NK njih nema. A ona pokazuje da je pred Višim sudom u Podgorici lani bilo 33 predmeta korupcije i 15 organizovanog kriminala, a u Bijelom Polju upola manje.

Struktura onih kojima je suđeno je takva da su od 17 predmeta u pet optuženi lugari, u šest carinici, dva policajca, nekoliko privatnika iz Rožaja....Tu je i po jedan šef u Upravi carina, stečajni upravnik, s tim da je on oslobođen. U krivična djela organizovanog kriminala, u oba suda, uglavnom je procesuirano kriminalno udruživanje i prodaja droga, te poneko falsifikovanje novca. Navodi se da je kod optuženih policija zaplijenila tri-četiri mobilna telefona, sim kartice, kao i 560 ili 360 eura.

Bonus video: