Od jednog do drugog gospodara: Trodimenzionalni obožavaoci

Živi primjer za to je Milan Roćen, nekadašnji šef kabineta visokog partijskog funkcionera iz bivšeg crnogorskog rukovodstva
424 pregleda 19 komentar(a)
Milo Đukanović, Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2015. 15:44h

Starije generacije su u povjerenju prepričavale ovaj događaj. Svojevremeno se Josip Broz Tito vajkao ruskom ambasadoru kako ga sustiže starost i da svi, ma koliko bili slavni i vječni, moraju umrijeti. Jedan visoki partijski funkcioner iz Crne Gore, koji je prisustvovao razgovoru, požrtvovano je reagovao: ,,Druže Tito, dozvolite da ja umrem umjesto Vas!" Drug Tito je, kaže legenda, otpuhnuo tompusov dim u njegovom pravcu.

Crnogorcima je poltronstvo oduvijek išlo od ruke. I danas pominju gospodare iz raznih vremena. Za ovim najnovijim mnogi toliko izgoreše da im ne može pomoći ni Šaljićeva mast.

Ovih dana saznasmo i za originalan dokaz obožavanja našeg sedmostrukog premijera povodom njegovog 53. rođendana. Nikšićanin Aleksandar Knežević dao je izraditi trodimenzionalni portret Mila Đukanovića na stijeni iznad svoje kuće, koji, kako se pohvalio, može izdržati narednih četrdeset godina svako vrijeme i nevrijeme.

Početkom prošle godine objavljeno je da je jedan član Savjeta mladih DPS-a na nadlaktici istetovirao lik predsjednika svoje partije. E, pa red je da se njegovim likom oslika bar jedna lovćenska strana!

Knjigu hvalospjeva davno je dobio. Premijer pobjedničkog duha posvetila su mu dvojica Pobjedinih novinara. A Đukanović je lično promovisao na Beogradskom sajmu knjiga.

Kakvo to zadovoljstvo ljudi nalaze u tome da budu poltroni? I kakvo je to zadovoljstvo da neko bude u njihovom društvu?

,,Crte udvoričkog mentaliteta nastaju u okviru podaničke vlasti koja pretpostavlja hijerarhijski princip po kojem se niži dodvoravaju višim, a ovi pak onima još višim od sebe. Udvorištvo je derivat podaničkog mentaliteta koji se zasniva na pokornosti i poslušnosti”, kaže sociolog Bojan Jovanović.

Francuska riječ poltron znači kukavica, plašljivac i razmetljivac.

Bez poltrona ne bi bilo ni moćnika. I niko nikad nije priznao da je poltron. Ali, svuda se oko nas množe kao amebe. ,,Transfer blama" je u punom jeku.

Sociolozi i psiholozi kažu da i za poltronstvo treba imati smisla i talenta. Kažu i to da su muškarci darovitiji za poltronisanje od žena.

Živi primjer za to je Milan Roćen, nekadašnji šef kabineta visokog partijskog funkcionera iz bivšeg crnogorskog rukovodstva. Umio je tako gordo da šefovima ponese tašnu, da mu ravnog nije bilo. A vrhunac dara demonstrirao je kad je jednog od funkcionera zaboljela noga. I on je danima uz njega šepao. I mic po mic dogurao je do ministra inostranih poslova. ..

Milo Đukanović je, kad je trebalo, pokazao smisao za hvaljenje nadređenih: ,,Milošević je nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji u ovom trenutku, kada povampirene fašističke snage u Hrvatskoj i Sloveniji pokušavaju da unište sve ono što je stvoreno od 1945. godine do sada. Ponosan sam da u ovim istorijskim trenucima mogu da budem rame uz rame sa njim u odbrani tekovina revolucije". Tako je besjedio 1992. godine.

Nije tek tako Meša Selimović zapisao: „Poltroni su đubre na kojima rastu sva zla ovog svijeta”….

Opširnije u novom broju Monitora

Bonus video: