Medenica negira optužbe Krivokapića: Upire prstom u tužioce

Medenica se slaže da „nema opravdanja“ da postupak za ubistvo Šćekića predugo traje, ali tvrdi da je netačno da sudski postupci dugo traju
148 pregleda 28 komentar(a)
Vesna Medenica, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2015. 20:54h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica negirala je da su sudovi glavna prepreka za članstvo Crne Gore u NATO-u.

Prošle sedmice predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je saopštio da su sudovi najodgovorniji za loše rezultate pravosuđa u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, podsećajući na sudske postupke u slučajevima ubistava Slavoljuba Šćekića, Duška Jovanovića, te ratnih zločina.

U intervjuu TV “Vijestima”, on je prenio da mu je tokom nedavne posjete SAD rečeno da je vladavina prava prva tačka u zahtjevima za članstvo, navodeći da kao glavnu prepreku tome vidi sudstvo. “Deset godina se nigdje na svijetu ne sudi za ubistvo policajca... Ne može država gdje kriminal može da prijeti da sudske presude ne mogu da se donesu 10 godina biti pouzdan partner i to je ono na čemu NATO i EU insistiraju”, rekao je Krivokapić.

Medenica se slaže da „nema opravdanja“ da postupak za ubistvo Šćekića predugo traje, ali tvrdi da je netačno da sudski postupci dugo traju, navodeći da je prosjek presuđenja bolji u odnosu na pojedine zemlje regiona, pa i EU.

Za lošu efikasnost sudstva u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ona odgovornost prebacuje na tužilaštvo, podsećajući da oni presuđuju po optužnicama kojih prošle godine gotovo i da nije bilo.

“Postupak ubistva glavnog urednika “Dana” pravosnažno je riješen i vodi se ponovo nakon ukidne odluke Ustavnog suda... Svi predmeti ratnih zločina pravosnažno su riješeni”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Na pitanje zbog čega je praksa u Crnoj Gori suprotna evropskim standardima i niko ne odgovara zbog milionskih šteta za neosnovana hapšenja, iz Vrhovnog suda su odgovorili: “Sudovi sude na osnovu podnijetih optužnica, tačnije presuda za navedena djela može biti onoliko koliko ima optužnica a nikako više ”.

Pred višim sudovima, gdje se sudi za korupciju i organizovani kriminal, 72,3 procenata predmeta riješeno je do tri mjeseca, 11,7 odsto do šest mjeseci, a 7,3 odsto vodi se duže od godinu, podaci su koje je saopštio Vrhovni sud.

Jedna optužnica za krivično djelo visoke korupcije podignuta je prošle godine pred Višim sudom u Bijelom Polju, dok pred podgoričkim Višim sudom od 26.06. 2014, kada je podnijeta za predmet "Košljun", do juče nije podignuta ni jedna, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

"Krivokapić u pravu, zbog Šćekića i Jovanovića sumnja da su sudovi pod kontrolom kriminala"

“U pravu je predsjednik Skupštine kada kaže da se nigdje u svijetu ne sudi 10 godina za ubistvo policajca i da sudovi moraju da odluče o optužnici, kakva god da je. Ipak, mislim da za loše rezultate pravosuđa u suzbijanju organizovanog kriminala jednaku odgovornost nose sudovi, tužilaštvo i policija. Uostalom, ova dva postupka za ubistvo Jovanovića i Šćekića pokazuju nedopostive propuste i suda, i tužilaštva, i policije. Tako se stiče utisak da pravosuđe efikasno i sinhronizovano djeluje samo kada pravi propuste i greške, koje su uvijek u korist organizovanog kriminala,” smatra Veselin Radulović pravni zastupnik MANS-a, koji je analizirao predmete organizovanog kriminala.

Suđenja za ubistvo Jovanovića I Šćekića, smatra advokat, na najbolji način pokazuju odnos pravosuđa prema organizovanom kriminalu, ali i prema onima koji su postali njegove žrtve zato što su se borili protiv njega.

“Jedanaest godina od ubistva Jovanovića i devet i po od ubistva Šćekića još nema pravnosnažne presude i odgovora ko je organizovao ta ubistva. Te činjenice najbolje govore kakvo je stanje u crnogorskom pravosuđu. Ono što dodatno pokazuje kakav je odnos prema organizovanom kriminalu, jeste činjenica da se u ovim postupcima čak i ne sudi za krivična djela izvršena na organizovan način. Veze izvršne vlasti sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori već odavno su postale gotovo javne i nesporne. Međutim, ovakvo postupanje sudova ukazuje na ozbiljne sumnje da su i sudovi, preko izvršne vlasti ili neposredno, pod kontrolom organizovanog kriminala. Na drugi način je teško objasniti ovo što se dešava u postupcima za ubistvo Jovanovića i Šćekića, bez pokušaja utvrđivanja bilo čije odgovornosti”, smatra Radulović.

On tvrdi da ono što se u ovim postupcima dešava sa dokazima koji se predstavljaju kao ključni dokazi optužbe, dodatno podstiče sumnje i strijepnje da će ova najteža krivična djela ostati nerasvijetljena zahvaljujući upravo onima čiji je opis poslova suzbijanje kriminala.

Bonus video: