Gdje je ta odluka o Peruničiću

“Ako ne dobijem odgovor biću prinuđen da pišem dopise po osnovu Poslovnika i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od najnižih službenika u Vladi, do ministarstava, zaključno sa sektorom za vanredne situacije”
3 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.02.2015. 17:40h

Član Odbora za bezbjednost i poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović očekuje da mu potpredsjednik Vlade Duško Marković dostavi akt o imenovanju koordinatora ANB Dejana Peruničića, kako bi “mogao da obavlja poslaničku dužnost koja zahtijeva da bude upoznat sa relevantnim odlukama državnih organa”.

“Ako ne dobijem odgovor biću prinuđen da pišem dopise po osnovu Poslovnika i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od najnižih službenika u Vladi, do ministarstava, zaključno sa sektorom za vanredne situacije”, kaže Bulatović, navodeći da je dopis Markoviću uputio prije dvije sedmice.

Bulatović je ponovio da je odluka o postavljenju Peruničića neustavna, jer je Marković prilikom rasprave o Predlogu izmjena zakona o ANB u Skupštini objasnio da je koordinator Agencije postavljen “ovlašćenjem Vlade”.

“I da nema ovlašćenje Vlade, on ima nadležnost po Aktu o sistematizaciji kao rukovodilac operacija koji je ključna profesionalna figura u ANB,” kazao je tada Marković.

Bulatović je, pozivajući se na skupštinski Poslovnik koji obavezuje Vladu da dostavi informacije poslanicima, od premijeraMila Đukanovića zatražio Akt o sistematizaciji radnih mjesta u ANB. Međutim, šef Đukanovićevog kabineta Rajko Kovačević u pisanom odgovoru uputio ga je da se “obrati organu nadležnom za njegovo donošenje”.

”Premijer je personalno i funkcionalno rukovodio operacijom smjene Bora Vučinića i dovođenja Peruničića. On mora da zna na osnovu kojih akata je naredio da se to izvede. Đukanović se međutim sakrio iza šefa kabineta koga naš Poslovnik ne poznaje, čime nastavlja praksu da su sistematizacija i kabinet iznad samog Ustava,” objasnio je poslanik.

U Zakonu o ANB ne postoji odredba koja propisuje ko rukovodi službom nakon razrješenja direktora, pa je Vlada pošto je smijenila Bora Vučinića na to mjesto postavila Peruničića odlukom koja do sada nije objavljena.

“I danas je ANB van zakona i ustavnog poretka jer nema rukovodioca, a javnost ne zna koji je to akt na osnovu koga je imenovan,” tvrdi Bulatović.

Bonus video: