Krivokapić: Austrija može doprinijeti u izgradnji demokratije

4 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 20.02.2015. 15:32h

Austrija svojom podrškom može dati važan doprinos u izgradnji demokratije i sazrijevanju društva u državama zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić. Krivokapić, koji je i emeritus Parlamentarne skupštine OEBS, sastao se u Beču tokom Zimskog zasjedanja skupštine te organizacije, sa predsjednikom Austrije Haincom Fišerom i sa svojom austrijskom koleginicom, predsjednicom Doris Bures.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika parlamenta, Krivokapić i Fišer su tokom razgovora apostrofirali važnost evropske budućnosti Crne Gore, kao i država regiona zapadnog Balkana. Krivokapić je kazao da Crna Gora ima dugo državno trajanje i tradiciju, ali da je mlada demokratija. „Austrija, koja dobro razumije i poznaje prilike u našem regionu, svojom podrškom može dati važan doprinos u izgradnji demokratije i sazrijevanju društva, kako bismo zajedno stvarali novi Balkan, čija je sigurna budućnost u Evropskoj uniji“, poručio je Krivokapić.

Krivokapić i Fišer razgovarali su i o važnim infrastrukturnim projektima koji trebaju dati snažan podsticaj razvoju i rastu ekonomije. „Posebno su izdvojeni projekti Jadransko-jonskog autputa kao i Trans-atlantskog gasovoda (TAP), važni kako za saobraćajnu povezanost sa Evropom tako i za razvoj energetskog potencijala kao preduslova za dalji razvoj privrede“, navodi se u saopštenju. Sagovornici su se, kako se dodaje, saglasili da su vladavina prava, snaženje institucija i održiva ekonomija prioriteti čije ispunjavanje predstavlja sigurne korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Krivokapić i Bures su tokom razgovora istakli važnost parlamenata u izgradnji demokratskih kapaciteta, posebno sa stanovišta kontrolne i nadzorne uloge. „Vlada je bolja ukoliko je parlament snažan u svojoj osnovnoj ulozi da kreira dobar pravni sistem i da vrši svoju kontrolnu ulogu nad izvršnom vlasti“, kazao je Krivokapić. Sagovornici su ocijenili da je projekat Demokratske radionice – Barbara Pramer, koji je do sada prošlo više od 11 hiljada crnogorske djece, primjer uspješne saradnja parlamenata dvije države, koji je crnogorska skupština preuzela od austijske i sada samostalno finansira i realizuje.

„Poruka sastanka je da u narednom periodu treba raditi na daljem razvoju i intenziviranju saradnje dva zakonodavna doma“, kaže se u saopštenju. Saopšteno je da su danas su Beču održane sjednice Stalnog odbora PS OEBS kao i zajednička sjednica tri odbora PS, a sjednicama je prisustvovao Krivokapić. „Ova tijela su svoj rad posvetila razmatranju stanja u oblastima politika OEBS-a, ostvarenja ciljeva slobode, sigurnosti, demokratije i slobodnih i pravičnih izbornih procesa u OEBS regiji“, navodi se u saopštenju. Na zajedničkom sastanku tri odbora, kako se dodaje, posebno je bilo riječi o ukrajinskoj krizi i iznalaženju rješenja i smirivanju tenzija.

“Viena proces, čiji je cilj deeskalacija sukoba u Ukrajini kroz parlamentarni dijalog, će intenzivirati svoj rad u susret proljećnjem sastanku“, kaže se u saopštenju. Zimsko zasjedanje najveće parlamentarne skupštine na svijetu, koja okuplja delegacije 57 država članica, je bila dobra prilika za promociju crnogorskih vanjsko-političkih prioriteta i interesa. Crnogorsku delegaciju pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a čine Krivokapić, potpredsjednik Milutin Simović i poslanik Goran Danilović.

Bonus video: