Predlog SDP: U zatvor zbog štetnih dugova

U SDP-u se nadaju da će opozicioni poslanici podržati njihovu inicijativu s obzirom na štetnost pojedinih privatizacionih aranžmana, uključujući i planirano davanje u zakup Kraljičine plaže Royal grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata
58 pregleda 10 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Draginja Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.02.2015. 07:22h

Poslanici SDP-a predložili su izmjene Krivičnog zakonika kako bi uticali na koalicionog partnera da odustane od namjere da sklopi ugovor o zakupu Kraljičine plaže na 90 godina sa Royal grupom, za koji tvrde da je nezakonit.

Draginja Vuksanović i Džavid Šabović u amandmanu koji je juče dostavljen poslanicima predlažu da se u KZ vrati krivično djelo "zaključenje štetnog ugovora".

Poslanica SDP je juče u Skupštini rekla da je ono postojalo u KZ bivše SFRJ i da je bilo u sklopu krivičnih djela protiv ugleda države. Kasnije je, objasnila je, izmjenama zakona prebačeno u djela protiv privrede.

"Čudno je zbog čega u KZ nema ovog krivičnog djela ako je bilo predviđeno u doba kada je bila društvena svojina i kada nije bilo ovoliko postupaka privatizacije. Koji je bio motiv brisanja s obzirom da se pojedinim ugovorima i načinoma njihovog zaključenja suočavamo sa činjenicom da su oni protivni ustavnom poretku Crne Gore. Zato je neminovno da se vrati u krivično zakonodavstvo", objasnila je ona.

"Lice koje obavljajući poslove u privrednom društvu, drugom subjektu privrednog poslovanja ili drugom pravnom licu, zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja zaključi ugovor za koji zna da je štetan i na taj način pričini štetu ..., kazniće se zatvorom od jedne do pet godina," navodi se u predlogu.

Ako iznos štete prelazi 100 000 eura, predviđena je kazna od dvije do 12 godina.

Iste kazne propisane su i za službeno lice koje zaključi štetne ugovore.

Međutim, pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević rekla je da je “zaključenje štetnih ugovora” već obuhvaćeno u dva krivična djela - zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašenja u u privredi.

U SDP-u se nadaju da će opozicioni poslanici podržati njihovu inicijativu s obzirom na štetnost pojedinih privatizacionih aranžmana, uključujući i planirano davanje u zakup Kraljičine plaže Royal grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Opozicioni poslanici sa kojima su juče "Vijesti" razgovarale rekli su da još nijesu vidjeli predlog SDP-a, ali da zvuči zanimljivo.

Nadležni skupštinski odbori razmatraće predloge amandmana do naredne sedmice, kada se najvjerovatnije očekuje glasanje o Vladinom predlogu izmjena Krivičnog zakonika koji se odnosi na kažnjavanje građana Crne Gore koji ratuju na stranim ratištima.

Bonus video: