Ambasadorka UAE odbila Krivokapića, ništa od susreta sa Royal grupom

Al Ulama navela da je ambasada odgovorna samo za organizaciju sastanaka sa zvaničnicima
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2015. 06:59h

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata(UAE) u Podgorici, koju vodi Hafsa al Ulama, odbila je u decembru zahtjev šefa parlamenta Ranka Krivokapića da mu organizuje susret sa predstavnicima Royal Grupe koja je zainteresovana da zakupi lokalitet Kraljičina plaža na 90 godina, saznaju “Vijesti”.

Ambasada UAE je u pismu Krivokapićevom kabinetu istakla da su oni odgovorni samo za organizaciju sastanaka sa Vladinim zvaničnicima, a da bi sastanak sa “privatnim kompanijama kao što je Royal Grupa” trebalo da organizuje njegov kabinet.

Upustvo za sastanak

U istom pismu Krivokapićevom kabinetu prenešeno je da Aleksandar Eraković, bivši ambasador Crne Gore u UAE, “ima dobre veze” sa Royal Grupom i da on može pomoći da dođe do sastanka.

Ambasadorka Al Ulama je prošlog petka, dan nakon što je Krivokapić ponovo iznio sumnju da iza namjere DPS-a da proda Kraljičinu plažu stoji korupcija, saopštila da Krivokapić nije posjetio UAE povodom prodaje Kraljičine plaže.

Ona je rekla da je Royal Grupa iz UAE zainteresovana za privatizaciju Kraljičine plaže, da je ona prestižna kompanija sa mnogo investicionih projekata u različitim djelovima svijeta i da je ona upoznala

Krivokapića sa imenom te kompanije tokom njihovog ranijeg sastanka.

"Projekat Kraljičina plaža je stvar privatizacije Vlade CG i kao takav se rješava sa njom od strane investitora. Diskutovanje o temi privatizacije Kraljičine plaže nije bilo cilj ove zvanične posjete i nije bio dio agende posjete Krivokapića”, zaključila je tada ambasadorka.

Korupcija ili zločin

Šef parlamenta je prošlog četvrtka rekao da treba ispitati da li u dogovoru Vlade i Royal Grupe ima korupcije: “Kada se pojavi toliko tekstova u novinama, kada se pojavi toliko činjenica, kada se zapadne diplomateinteresuju, svakako bi tužilac trebalo da ispita da li tu postoji obrazac korupcije".

Krivokapić je rekao da je u Abu Dabiju, gdje je boravio u prvoj polovini januara, naišao na zid ćutanja o ugovoru o prodaji Kraljičine plaže.

"Ja sam tražio da ta tema bude dio našeg razgovora, zvaničnim diplomatskim kanalima. Ni na jednom mom susretu...... niko nije spomenuo tu temu", kazao je Krivokapić. SDP-ovo blokiranje prodaje Kraljičine plaže, premijer Milo Đukanović je nedavno okarakterisao kao zločin protiv države i naroda, dok je Krivokapić uzvratio da se u tome nije prepoznao.

Prema pisanju arapskih medija, iza Royal Grupe stoji Mohamed Dahlan, nekadašnji ministar u palestinskoj vladi, kojem se sudi u Palestini zbog pronevjere nekoliko stotina miliona dolara. Dahlan, za koga je Đukanović rekao da mu je prijatelj, dobio je 2010. crnogorsko državljanstvo upravo na premijerov predlog.

Bonus video: