Danilović: Članstvo u NATO ne zavisi od partija na vlasti

Problem nije u prelaznoj vladi, o članstvu u NATO se ionako izjašnjava parlament ili narod. Ali, oni koji se zalažu za NATO moraju da ispune neke uslove da bi Crna Gora dobila poziv za članstvo, a oni za to nijesu sposobni"
6 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2015. 13:24h

Članstvo u NATO, koje Socijaldemokratska partija (SDP) potencira kao prioritet, ne zavisi od vladajuće koalicije, nego od brojnih uslova koje ova Vlada ne može ispuniti, smatra funkcioner Demokratskog fronta, Goran Danilović.

"Problem nije u prelaznoj vladi, o članstvu u NATO se ionako izjašnjava parlament ili narod. Ali, oni koji se zalažu za NATO moraju da ispune neke uslove da bi Crna Gora dobila poziv za članstvo, a oni za to nijesu sposobni", kazao je Danilović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, prelazna vlada može biti samo bolji način da se dođe do uslova za poštene izbore, a time i za pošteni referendum. Danilović je kazao da u DF-u vjeruju da unutrašnju stabilnost Crne Gore i njeno dostojanstvo čuva izjašnjavanje građana.

"Ali, bilo bi vrlo problematično da se danas, kada ne funkcioniše izborno zakonodavstvo, neko dosjeti da po pravilima po kojima organizuje izbore, za nekih mjesec i po organizuje referendum o članstvu u NATO, i uradi sve što inače rade na izborima", naveo je Danilović.

On je rekao da vjeruje da će cijela opozicija stati iza toga da moraju jednom za svagda biti obezbijeđeni uslovi koji garantuju pošteno izjašnjavanje. Vlada, kako je kazao, ne primjenjuje izborno zakonodavstvo, i nije sposobna da ga sprovodi.

"Ovdje treba nova vlada da obezbijedi sprovođenje tog zakonodavstva. Ali to ne znači da do tog trenutka treba sve da stane, i da se ničim drugim ne bavimo", naglasio je Danilović.

Zato, kako je kazao, u DF-u ne pristaju na providnu priču vlasti da je članstvo u NATO prioritet.

"Prošle godine je to bilo glavna tema, pa evo godinu ova Vlada tavori. Ako ovako nastavimo, doći će se i do redovnih izbora, pa će oni biti izbori za ili protiv NATO-a. To je za ozbiljne političare neprihvatljivo", smatra Danilović.

Upitan da li je tačno da je na jučerašnjem sastanku SDP-u nuđen resor vanjskih poslova, on je ponovio da su na tom sastanku razgovarali, a ne pregovarali.

"Kad razgovarate na tako ozbiljnu temu kao što je prelazna vlada, onda nema mjesta spekulacijama", rekao je Danilović.

Kako je kazao, svaki medij ima pravo da ima svoje dobro obaviještene izvore „i da plasira u javnost ono što je, možda, nečije razmišljanje“.

"Ali, razgovori su razgovori, i tek će na pregovorima biti jasno šta mi jedni drugima možemo obećati", dodao je Danilović.

Prema njegovim riječima, tek kad strana kojoj se nude pregovori prihvati taj poziv, može se pričati o kadrovskim, strukturnim i svim drugim rješenjima.

On je naglasio da opozicija u ovom slučaju ne može biti ni izigrana ni prevarena.

"Može biti prevaren samo građanin koji je glasao za nekoga radi boljeg život, a taj neko odbije ponudu da to ostvari".

On je rekao da nema problem sa tim kakav će odgovor dobiti od SDP-a.

"Njihov izbor je njihova odgovornost, a svi smo dužni pojašnjenje biračima", zaključio je Danilović.

Bonus video: