Lekić: Ne postoji barijera da prelazna vlada nastavi razgovore i sa NATO

On je kazao da se nudi formiranje prelazne vlade u jednom oročenom periodu od godinu dana, gdje će mehanizmom kontrole nastojati da se ostvare tri cilja: hitne ekonomske reforme, konkretni rezultati borbe protiv korupcije i organizovanje fer izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2015. 10:22h

Došlo je do rascjepa u raznim partijama te je potrebno razmotriti novo organizovanje opozicije po modalitetima koji bi se demokratski dogovorili, istakao je predsjednik Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić.

“Ne isključujem novo prekomponovanje opozicije sa idejom vodiljom, upravo, ujedinjene opozicije. To podrazumijeva da se nakon dvije godine parlamentarnog mandata kritički sagleda stanje u opoziciji”, kazao je Lekić gostujući u petak u emisiji Klika na studentskom radiju KRŠ.

On je kazao da se nudi formiranje prelazne vlade u jednom oročenom periodu od godinu dana, gdje će mehanizmom kontrole nastojati da se ostvare tri cilja: hitne ekonomske reforme, konkretni rezultati borbe protiv korupcije i organizovanje fer izbora.

“Na moje iznenađenje manjinske partije su odbile i dijalog o formiranju prelazne vlade, ali ostaje mogućnost sa SDP sa kojim predstoji sastanak”, rekao je Lekić.

Komentarišući sadašnju vladu kazao je da ona ima “formalni, ali ne i suštinski legitimitet s obzirom na to da su izbori dosta osporeni, pa čak i dokazani Aferom snimak”.

“Osporavanje ne dolazi samo od opozicije, već i od Evropske unije koja traži pravni i politički epilog afere”, rekao je Lekić.

Lider DF se osvrnuo i na navode predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića u emisiji Načisto, te je zaključio da je “vrlo zabrinjavajuće da jedna vladina koalicija ima samo jednu tačku dodira - a to je NATO”.

Lekić je istakao da bi prelazna vlada nastavila sve međunarodne aktivnosti koje je započela sadašnja vlada “što znači da ne postoji barijera za nastavak razogovora i sa NATO”.

“Nakon pozivnice potrebno je demokratsko odlučivanje o tome da li da Crna Gora uđe u NATO savez, pri čemu preovlađuje da to bude na referendum”, kazao je Lekić.

Povodom e-maila potpredjednika PzP-a Koče Pavlovića koje su objavile “Vijesti”, predsjednik DF je kazao da taj “navodni ili stvarni” e-mail ima svoje značenje i težinu, ali da neće ulaziti u ličnu istragu već se sačekati konačni ishod.

“Zainteresovan sam šta je istina te ću nakon potpuno razjašnjene situacije zauzeti stav koji će biti javnog karaktera” rekao je Lekić.

Komentarišući stanje na Univerzitetu Crne Gore, uočio je krizu.

“Nikada više fakulteta, a nikada manje znanja u Crnoj Gori, smatra Lekić“.

On je istakao da je došlo do devalvacije značaja fakulteta i diploma, podvlačeći kakva persepektiva čeka studente nakon završetka studija.

“Nije sve u finansiranju, jer univerzitetu treba svježina ideja i podsticaj kritičkog mišljenja“, kazao je Lekić ističući da ne treba zaboraviti tradicionalnu autonomnost univerziteta.

Bonus video: