Bez širokog bloka, lak plijen za DPS

"Ako ne bude nikakve saradnje, moglo bi se desiti da DPS ostvari apsolutnu većinu i uz podršku manjinskih partija formira vlast. Ako opozicija izađe u više kolona možemo imati rasipanje glasova veće nego 2009. godine, i opozicija bi bila potpuno obesmišljena”
23 komentar(a)
opozicija, Foto: Zoran Đurić
opozicija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.02.2015. 06:37h

Demokratska partija socijalista (DPS) mogla bi da iskoristi svađe u opoziciji kako bi u nekoj od podjeljenih partija našla zamjenu za Socijaldemokratsku partiju, ukoliko dođe do dodatnog zatezanja odnosa u vlasti. Svađe u opoziciji idu na ruku DPS-u i zato što skreću pažnju javnosti sa ekonomskih problema i povećavaju razočaranost birača. Zbog toga opozicionari moraju što prije naći model zajedničkog djelovanja, kako bi izbjegli marginalizaciju na narednim izborima ili prebjeg neke od partija u zagrljaj DPS-a.

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević upozorava da atomizacija opozicije otvara veliki prostor DPS-u.

"Ako ne bude nikakve saradnje, moglo bi se desiti da DPS ostvari apsolutnu većinu i uz podršku manjinskih partija formira vlast. Ako opozicija izađe u više kolona možemo imati rasipanje glasova veće nego 2009. godine, i opozicija bi bila potpuno obesmišljena”, navodi Janjušević.

Prilika za približavanje opozicije mogli bi biti razgovori o vladi nacionalnog jedinstva u kojima će učestvovati i bivši poslanici SNP i Pozitivne koji su u sukobu sa čelnicima stranaka koje su napustili. S druge strane, propast pregovora mogla bi izazvati dodatne svađe unutar opozicije i dati alibi nekim od opozicionara da probleme u državi riješavaju kroz savezo sa DPS-om.

Član predsjedništva Demokratskog fronta Goran Danilović smatra da posljednja dešavanja u opoziciji ne moraju biti neminovno loša. Opozicija se, tvrdi on, mora pregrupisati i dati respektabilan odgovor režimu.

"Nedavne podjele u opozicionim strankama nisu alarmantne, jer to ne znači da podijeljene struje više nisu opozicija. One će to pokazati daljim djelovanjem, i nije naše da nagađamo hoće li neko biti zamjena SDP-u. Naše je da razgovaramo i tražimo modele saradnje, a pregovori o prelaznoj vladi su prva prilika da pokažemo ozbiljnost”, kazao je on.

Široki blok sprečava osipanje, razlike najmanje od 2006.

Janjušević smatra da bi formiranje širokog bloka moglo spriječiti veliko rasipanje glasova, pojašnjavajući da će novi sistem elektronske identifikacije birača onesposobiti DPS za 15 do 20. 000 glasova.

"U takvoj situaciji bi se svelo na minimum rasipanje glasova, što ide u prilog velikim igračima, dakle i udruženoj opoziciji. Ipak, s obzirom na trenutnu rascjepkanost i količinu opozicionog nepovjerenja ne mogu da pretpostavim na kojim bi to osnovama funkcionisalo”, kazao je on. Danilović, međutim, ističe da prvi put nakon 2006. godine u Crnoj Gori ne postoje “dvije podijeljene opozicije”.

"Ako nam je postreferendumsko vrijeme onemogućavalo saradnju, sada ta podijeljenost gotovo da ne postoji. Na nama je velika odgovornost, jer opozicioni odgovor vlasti se mora osnažiti”, tvrdi on.

Bonus video: