Počnite istragu o keširanju DPS-a

"Vijesti" prenose detalje odvojenih prijava Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore
10621 pregleda 31 komentar(a)
Vrhovni državni tužilac dobija krivične prijave Demokrata i DF-a: Stanković, Katnić i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Vrhovni državni tužilac dobija krivične prijave Demokrata i DF-a: Stanković, Katnić i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2019. 10:07h

Demokratski front (DF) i Demokrate tražili su u odvojenim prijavama od vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića da sprovede detaljnu istragu i podigne optužnicu zbog afere “koverta”.

DF će danas VDT-u podnijeti prijavu protiv vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Oni smatraju da su u aferi počinjena djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela i zloupotreba službenog položaja.

“U periodu izborne kampanje DPS-a, za parlamentarne izbore u Crnoj Gori 2016. godine, tadašnji gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović lično je preuzeo novčana sredstva od Kneževića za potrebe izborne kampanje DPS-a čiji je predsjednik u kritičnom periodu bio prijavljeni Đukanović, i to na taj način što je Knežević sporna novčana sredstva predao u dvije odvojene transakcije gotovinske isplate, u iznosu ne manjem od 200.000 dolara, nakon čega je Stijepović zatražio valutnu konverziju u valutu euro, u cilju plaćanja i angažovanja aktivista DPS-a kojima su sporna novčana sredstva bila i namijenjena”, navodi se u prijavi.

Duško Knežević je izjavio da je Stijepoviću poslao 200 hiljada dolara za finansiranje kampanje DPS-a, ali da mu je on tražio da ih konvertuje u eure kako bi ih mogao podijeliti aktivistima. On tvrdi da je Stijepoviću novac poslat po dogovoru sa Đukanovićem.

Objavljen je snimak na kojem se vidi kako Knežević u svojoj kući daje Stijepoviću koverat i govori da je tu 97.500 eura i da je uzeto 2,5 odsto za mijenjanje.

Stijepović tvrdi da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata dok su u DPS-u kazali da će u “slučaju Atlas” institucije sistema obaviti svoj posao “na nezavisan, profesionalan i nepristrasan način”.

“U oktobru 2017. godine, zaposleni kod Kneževića, vozač Vlatko Rašović pripadnicima Uprave policije dao je izjavu na okolnost 100.000 dolara, koje je sa još petoricom zaposlenih u Atlas grupi konvertovao u eure oktobra 2016. godine, i da ta novčana sredstva pripadaju okrivljenom Stijepoviću, koji je postupao u ime i za račun DPS-a”, navodi se u prijavi.

U pismu Stankoviću šef pravnog tima Demokrata Neven Gošović podsjetio je da je Knežević javno saopštio da je u dužem vremenskom periodu davao ogromna novčana sredstva DPS-u.

“Pri čemu su se, u okviru tako datih sredstava, nalazila i sredstva za koja je izvršena konverzija u Atlas banci, a da u tom postupku od strane nadležnih organa nijesu preduzimane mjere u cilju utvrđivanja da li se radi o novcu pribavljenom kriminalnom djelatnošću“, naveo je Gošović i podsjetio da je Knežević u medijima izjavio da je finansijer DPS-a punih 25 godina.

“Evidentno je da prijem tog novca DPS nije iskazao u svojim finansijskim izvještajima, niti u prilozima datim toj partiji za izbornu kampanju“, naveo je Gošović.

Iz SDT-a ni juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je pokrenut izviđaj zbog snimka ni da li je Stijepović saslušan. Zbog navoda o spornim donacijama, do sada se nijesu oglašavali ni iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Kneževićevog imena nema na listi donatora za parlamentrarne izbore 2016. godine, iako je DPS u finansijskom izvještaju prijavio da je 25 lica uplatilo ukupno 680.025 eura za izbornu kampanju.

SDT tereti Kneževića za pronevjeru 1,9 miliona eura, a nezvanično ga označavaju šefom kriminalne grupe. Izdat je nalog za njegovo hapšenje, a on je izjavio da hajku na njega “predvodi Đukanović sa bliskim kriminalnim klanovima, jer žele da mu otmu vrijednu imovinu i unosne poslove i da oni stoje iza naloga za hapšenje”.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronić kazala je da bi Stijepović trebalo da objasni javnosti porijeklo novca koje je uzeo od Kneževića i zašto nije zatražio usluge banke za konverziju.

DF: Smetaju im snimci, a ne korupcija

Iz Demokratskog fronta su kazali da je snimak Kneževića i Stijepovića pokazao da je DPS izveo državni udar na dan parlamentarnih izbora 2016. godine kako bi bio spriječen izvjestan poraz.

“I onda su sve ono što su oni radili, od pranja novca do montaže terorizma, uz pomoć tužilaštva, namjestili DF-u, da bi mogli izigravati moralne nacionalne gromade koje na sve ovo umiju samo da kažu: “Nikad više 1918!” A to znači da DPS ne vidi ništa sporno u činjenici da njihov gradonačelnik i član Predsjedništva uzima 100.000 eura od tajkuna Kneževića za kampanju, već im smeta što je to dokumentovano video snimkom”, kazali su iz DF-a.

Bonus video: