Mandić: Crnogorska istorija bez Srba je obična ljuštura

"Neko bi želio da nas pozicionira i da kaže da smo živimo u rubnim područjima. Ne, najevći broj srpskog naroda upravo živi od Ulcinja do Herceg Novoga", rekao je Mandić
89 pregleda 247 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2015. 14:42h

Polaganjem vijenca na spomen ploču iznad Veljih vrata budvanskog Starog grada, posvećenoj kako je na njoj napisano "oslobodilačkoj srpskoj vojsci", predstavnici Nove srpske demokratija, Matice srpske, Matice Boke, Saveza udreuženja raseljenih u Crnoj Gori i Mirovnog pokreta, njih oko 50, obilježili su Sretenje, Dan državnosti Srbije.

Organizovanje skupa, imalo je i simbolično upozorenje, zbog najave da bi memorijalna tabla mogla biti uklonjena sa starogradskih bedema.

Bura u javnosti podigla se krajem januara, kada su "Vijesti" objavile incijativu budvanske Liberalne partije, kao i spremnost Ministarstva kulture da tablu treba ukloniti, "jer nije istorijski vjerodostojna".

Naime, memorijalna tabla postvaljena je 1931. godine i na njoj su uklesane riječi "budvanska Opština postavila je na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi na Budvu , Mitrovdan 8. novembra 1918".

Ove istorijske činjenice oštro osporavaju u LP, međutim, na skupu predsjednik Nove Andrija Mandić, koji je predvodio delegaciju, janso je poručio da neće dozvoliti uklanjanja table i falsifikovanje istorije.

"Obilježavamo Sretenje, veliki naš praznik, dan kada je počeo Prvi srpski ustanak, dan kada su balkanski hrišćani odlučili da se oslobode otomanskog ropstva, dan kada je srpski narod promovisao prvu državotvornu misao nakon Kosova i dan koji je država Srbija uzela za svoj državni praznik", kazao je Mandić okupljenima.

Prema njegovim riječima srpski narod u Crnoj Gori suočen je sa istim problemima sa kojim su suočeni i preci koji su "uspjeli da ostvare ideale velike borbe 1918."

"Ova tabla koja se ovih dana napada, koja svjedoči o veličini te borbe, o borbi protiv okupatora. U ovoj srpskoj vojsci koja je oslobodila i Crnu Goru i Boku, nalazio se veliki broj dobrovoljaca iz Paštrovića, Maina, Grblja, iz stare Crne Gore iz brda, iz nekadašnje oblasti Rasa, iz Hercegovine. Željeli smo baš na ovom mjestu pošaljemo poruke da srpski narod dominatno živi u Crnoj Gori i na primorju. Neko bi želio da nas pozicionira i da kaže da smo živimo u rubnim područjima. Ne, najevći broj srpskog naroda upravo živi od Ulcinja do Herceg Novoga", istakao je Mandić.

Prema njegovim riječima "neko pokušava da srpski narod u Crnoj Gori proglasi nacionalnom manjinom, da prevede u građane drugog reda".

"Mi smo svoji na svome, ovo je naša zemlja. Nikada nećemo pristati da budemo građani drugog reda, jer znamo kada bi se prošlost Crne Gore oslobodila, ili kada bi se iz prošlosti Crne Gore izuzele sve one ličnosti koje su se izjašnjavale kao Srbi i kada bi se iz prošlosti Crne Gore izbacili svi oni procesi i sve one bitke koje su vodili Srbi, istorija današnje Crne Gore, bila bi samo jedna ljuštura. Zato, čuvamo i njegujemo uspomenu na naše velike pretke, pružamo otpor asimiliaciji i diskriminaciji koja se sprovodi nad srpski narodom. Siguran sam da ćemo da uspijemo i da ćemo to da odbranimo", zaključio je Mandić.

Galerija

Bonus video: