IA: Broj zaposlenih u opštinama povećan za 1.200

Iz IA kazali su da je broj službenika povećan uprkos najavama da će biti racionalizovan u skladu sa utvrđenim ”kvotama” i obavezama iz Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora
0 komentar(a)
Jovana Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Jovana Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.02.2015. 13:55h

Broj zaposlenih u crnogorskim opštinama povećan je za više od 1,2 hiljade u odnosu na 2012. godinu, saopštili su iz Instituta alternativa (IA).

Iz te nevladine organizacije kazali su da je broj službenika povećan uprkos najavama da će biti racionalizovan u skladu sa utvrđenim ”kvotama” i obavezama iz Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora.

"Crnogorske lokalne samouprave su 30. septembra prošle godine imale skoro 12 hiljada zaposlenih na nivou organa uprave, ustanova i preduzeća čiji su osnivači opštine", saopštila je koordinatorka istraživanja u IA Jovana Marović.

Prema njenim riječima, to je značajno veći broj službenika i namještenika u odnosu na onaj koji se navodi u informaciji Ministarstva finansija iz 2012. godine, a koji je, kako je kazala, okarakterisan kao izuzetno visok u Planu unutrašnje reorganizacije javnog sektora.

"Plan daje projekciju da je na nivou lokalne samouprave više od hiljadu prekobrojnih službenika i predviđa njihovo smanjenje do kraja 2016. godine u skladu sa utvrđenom dinamikom na godišnjem nivou", kazala je Marović.

Uprkos tome, kako je navela, nedavno objavljeni podaci pokazuju da je većina opština povećala broj zaposlenih. "Tako je u dvogodišnjem periodu na lokalnom nivou zaposleno više od 1,2 hiljade novih službenika, a najviše su u tome prednjačile opštine Berane, Nikšić, Pljevlja i Podgorica", precizirala je Marović.

Ona smatra da politika stalnog zapošljavanja, koje nije zasnovano na utemeljenom kadrovskom planiranju, analizama i stvarnim potrebama, ne doprinosi konsolidovanju lokalnih finansija.

"Podsjećanja radi, ukupna dugovanja lokalnih samouprava iznose 348,89 miliona eura", kazala je Marović.

Kako je kazala, opštine ne ispunjavaju ni druge obaveze koje se odnose na reformu službeničkog sistema.

"Pa do sada nijedna nije pripremila analizu o maksimalnom broju izvršilaca, niti plan smanjenja zaposlenih, dok je relativno mali broj njih usvojilo nove pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji", upozorila je Marović.

Ona smatra da dosadašnji koraci u racionalizaciji broja zaposlenih ne daju prostor za optimizam kada u vezi procesa depolitizacije i profesionalizacije.

"Posebno u kontekstu pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, gdje je reforma javne uprave krovna za sve ostale i jedan od preduslova za napredovanje u procesu", kazala je Marović.

Bonus video: