Sijarto: Razmotrićemo izgradnju velikih elektrana u Crnoj Gori

Mađari, kako je dodao, imaju koncept kako će unaprijediti razmjenu, a prvo što je mađarska Vlada uradila je otvaranje trgovčke kuće u Podgorici
91 pregleda 1 komentar(a)
Peter Sijarto, Foto: Mfa.gov.hu
Peter Sijarto, Foto: Mfa.gov.hu
Ažurirano: 13.02.2015. 11:30h

Delegacija iz Mađarske narednog mjeseca bi trebalo da posjeti Crnu Goru kako bi razmotrila mogućnost učešća u izgradnji velikih elektrana, saopštio je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine, Peter Szijjarto.

On se danas sastao sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Mađarskoj.

Szijjarto je naveo da je od članica EU Mađarska drugi najznačajnji investitor u Crnoj Gori.

"Mađarski kapital je prisutan, ali isto tako moramo da postupimo i u trgovinskoj razmjeni, jer su neke interakcije među velikim preduzećima dovele do pada trgovinske razmjene", kazao je Szijjarto.

Mađari, kako je dodao, imaju koncept kako će unaprijediti razmjenu, a prvo što je mađarska Vlada uradila je otvaranje trgovčke kuće u Podgorici.

Szijjarto je za kraj marta najavio sjednicu Mješovite ekonomska komisije i saopštio da je veoma blizu dogovor o upostavljanju direktne avio linije Podgorica-Budimpešta.

On je podsjetio da je mađarska Exim banka pokrenula kreditnu liniju vrijednu 45 miliona eura sa ciljem da poveća saradnju i razmjenu između malih i srednjih preduzeća iz Mađarske i Crne Gore.

U okviru te kreditne linije, Exim banka nudi sredstva uz fiksnu komercijalnu referentnu kamatnu stopu, putem nekoliko podružnica OTP grupe kupcima mađarskih izvoznika.

Mađrska je ponudila i 30 stipendija za mlade u Crnoj Gori da bi se školovali u Mađarskoj.

Bonus video: