Orban: U potunosti podržavamo Crnu Goru na putu ka EU i NATO

"Brzina integracionih procesa Crne Gore od ključnog je značaja za ostale države zapadnog Balkana. Što brže ide evroatlantska integracija Crne Gore, to će cijeli zapadnobalkanski region postati stabilniji", rekao je Sijarto
1 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 12:26h

Mađarska u potpunosti podržava Crnu Goru na putu u Evropsku uniju i NATO, poručio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa crnogorskim ministrom vanjsih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšić.

Crnogorski šef diplomatije boravi u posjeti Mađarskoj, a razgovarao je i sa kolegom Peter Sijartom i predsjednikom Skupštine Laslom Koverom.

"Nema nikakve sumnje da Mađarska u potpunosti stoji iza Crne Gore na putu ka EU I NATO. Za Mađarsku je to suštinski važan process i perspektiva", rekao je Orban.

Kover je ocijenio da su odnosi dvije države dobri uključujući i parlamentarnu saradnju.

On je kazao da postoji prostor za unapređenje kroz inicijative crnogorsko mađarske grupe prijateljstva u državnim Skupštinama.

Kover je ocijenio da su rezultati Crne Gore na putu ka EU i NATO primjer drugim zapadnobalkanskim zemljama.

Brzina integracionih procesa Crne Gore od ključnog značaja

Brzina integracionih procesa Crne Gore od ključnog je značaja za ostale države zapadnog Balkana, ocijenio je ministar vanjskih poslova Mađarske, Peter Sijarto.

On je, nakon razgovora sa crnogorskim šefom diplomatije Igorom Lukšićem u Budimpešti, ocijenio da je, što se tiče pridruživanja Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, Crna Gora najviše odmakla od svih država zapadnog Balkana.

"Brzina integracionih procesa Crne Gore od ključnog je značaja za ostale države zapadnog Balkana. Što brže ide evroatlantska integracija Crne Gore, to će cijeli zapadnobalkanski region postati stabilniji", rekao je on.

On je rekao da Mađarska smatra da je neophodno da Crna Gora ove godine dobije poziv za članstvo u Alijansu.

"Ne vidim nijedan od razloga kašnjenja što se tiče priključenja Crne Gore u NATO. Naš ambasador u Podgorici je kontakt ambasador u NATO", kazao je Sijarto.

Kako je naveo, Mađarska će uticati da se ubrzaju pregovori sa Crnom Gorom.

Prema riječima Sijarta, članstvo u EU i NATO je najvažnije za stabilnost zapadnog Balkana.

!Što prije napredujemo u integracijama zapadnog Balkana u ova dva saveza, možemo biti sigurni da će stabilnost onda biti konstata!, naveo je on.

Sijarto je rekao da geopolitički odnosi, ekonomske promjene i konflikti u regionu dovode do toga da je stabilnost najvažnija u regionu zapadnog Balkana.

"Polazeći od konflikta u Ukrajini, stabilnost zapadnog Balkana je izuzetno važan stratregijski cilj", kazao je on.

Lukšić je rekao da je Mađarska jedan od najznačajnijih podržavalaca Crne Gore na putu u NATO, navodeći da ima puno prostora za saradnju.

On je upoznao Sijarta sa četiri zahtjeva koja se očekuju od Crne Gore za članstvo u NATO.

Govoreći o integracijama u EU, Lukšić je rekao da je tempo solidan, ne samo kada se govori o otvaranju pregovaračkih poglavlja, nego i o, kako je naveo, posvećenosti cijelog društva.

Bonus video: