Crna Gora i Makedonija će dijeliti ambasadu u Parizu

Rekonstrukcija objekta koštaće MVPEI 60.000 eura, s tim što prve dvije godine neće plaćati zakup na račun ovih troškova. “Ambasada se trenutno nalazi u zakupljenim prostorijama, gdje cijena zakupa iznosi 11.800 eura na mjesečnom nivou
95 pregleda 3 komentar(a)
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Mvpei, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.02.2015. 09:48h

Vlade Crne Gore i Makedonije postigle su sporazum prema kojem će makedonska ambasada u Parizu ustupati Crnoj Gori dio svojih prostorija u tom gradu.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, a Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija plaćaće mjesečni zakup od 3.500 eura za suterenski prostor u kojem će biti smješteni ambasada i konzulat.

Rekonstrukcija objekta koštaće MVPEI 60.000 eura, s tim što prve dvije godine neće plaćati zakup na račun ovih troškova. “Ambasada se trenutno nalazi u zakupljenim prostorijama, gdje cijena zakupa iznosi 11.800 eura na mjesečnom nivou.

Razlog za donošenje ovog sporazuma bio je da se postignu budžetske uštede i pošalje snažna poruka da dvije prijateljske države i na ovaj način nadograđuju svoje međusobne odnose” navodi se u informaciji.

Dvije države će dijeliti troškove režija tako što će Makedonci plaćati 55 odsto troškova, a Crna Gora 45 odsto. Ambasada Makedonije u Parizu nalazi se u prostoru gdje je nekada bio konzulat SFRJ, a koji je ta država naslijedila.

Crna Gora i Makedonija pregovarali su da prostor dijele i u Londonu, Istanbulu, Buenos Ajresu, Kopenhagenu i Zagrebu. MVPEI će prostorije u Parizu početi da koristi od 1. aprila.

Bonus video: