HGI ne trpi konkurenciju: Deković se ustremio na Mirka Vičevića

Deković na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća napao HGD da osnivaju hrvatsku stranku
89 pregleda 0 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Luka Zeković
Zvonimir Deković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.02.2015. 09:56h

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i član Predsjedništva Hrvatske građanske inicijative (HGI) Zvonimir Deković optužio je dio članova najužeg rukovodstva NVO "Hrvatsko građansko društvo Crne Gore" (HGD) iz Kotora da stoje iza pokušaja formiranja nove hrvatske nacionalne partije u Crnoj Gori.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti", Deković je to kazao nedavno na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora HNV, čiji je član i predsjednik Hrvatskog građanskog društva Mirko Vičević.

Prema tvrdnjama jednog od učesnika sjednice, Deković se obrušio na jednog od osnivača HGD, navodeći da on stoji iza nerealizovanog pokušaja da se na lokalnim izborima u Herceg Novom pojavi još jedna izborna lista sa hrvatskim predznakom.

"Uz niz neprimjerenih riječi, Deković je poručio da ne treba praviti političku konkurenciju HGI i da to nije u interesu organizovanog dijela hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Mali smo, moramo se držati zajedno i podržavati HGI kao jedinog legitimnog zastupnika političkih interesa Hrvata", kazao je Deković, prema tvrdnjama izvora "Vijesti".

HGI je jedina stranka Hrvata u Crnoj Gori, a pred nedavne lokalne izbore u Herceg Novom grupa građana „Za jedinstvo različitosti - hrvatska manjina“ prikupljala je potpise podrške, ali nije učestvovala na izborima. Sanja Crnić, koja je tada OIK-u Herceg Novi podnijela knjigu potpisa, kazala je da je ta lista nastala spontano i nema ništa zajedničko sa HGI.

Ona je tada kazala da na njih nije uticao niko od ostalih političkih ili društvenih subjekata u Crnoj Gori koji nose hrvatski nacionalni predznak.

Crnić je tada najavljivala da će se nova izborna lista “zalagati za promociju kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata u Herceg Novom, gradu koji je poznat po nacionalnoj i vjerskoj toleranciji i suživotu”.

HGI je od osnivanja članica vladajuće koalicije, a čelnica te partije i ministarka bez portfelja Marija Vučinovič u nekoliko navrata izjavljivala je da ta partija sebe ne vidi nigdje drugo osim u vlasti.

Bonus video: