MUP će birače SMS-om obavještavati o njihovim pravima

Vlada nije prihvatila amandmane poslanika na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost ANB
1 komentar(a)
Sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.02.2015. 19:34h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) predložilo je da se birači ubuduće o danu i datumu izbora obavještavaju SMS-om.

Resor Raška Konjevića traži da se izmijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika tako što će se ukinuti slanje obavještenja o izborima poštom.

“Ministarstvo nadležno za biračke spiskove, dan nakon zaključivanja biračkog spiska, svim korisnicima mobilne telefonije u Crnoj Gori, putem kratke tekstualne poruke šalje obavještenje o izborima”, navodi se u predlogu.

U tom dokumentu se navodi da će SMS poruka sadržati dan i vrijeme održavanja izbora, broj telefona na koji birač može poslati besplatnu SMS poruku sa svojim matičnim brojem na osnovu kojeg će dobiti podatke o broju i adresi biračkog mjesta na kojem glasa i broju pod kojim je upisan u birački spisak.

“Predlaže iz razloga što je primjena člana Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je propisana obaveza da Ministarstvo unutrašnjih poslova svim biračima šalje obavještenje o održavanju izbora preskupo (preko 520.000 eura)”, navodi se u obrazloženju MUP-a.

Bonus video: