Lazarević: Maksimalan doprinos VCG na putu ka NATO

Ministarstvo odbrane i VCG domaćini su prvog ovogodišnjeg NATO vojno-policijskog panela (NATO MP Panel 2015-I), koji se od ponedjeljka do petka održava u Budvi
356 pregleda 4 komentar(a)
Zoran Lazarević, Foto: Savo Prelević
Zoran Lazarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2015. 17:02h

Crna Gora je odlučna da ostvari sve potrebne preduslove za dobijanje poziva za članstvo u NATO do kraja godine, poručio je načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Zoran Lazarević.

Ministarstvo odbrane i VCG domaćini su prvog ovogodišnjeg NATO vojno-policijskog panela (NATO MP Panel 2015-I), koji se od ponedjeljka do petka održava u Budvi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Panelom je predsjedavao pripadnik Oružanih snaga Njemačke pukovnik Hajko Tajser.

"U svom pozdravnom govoru pukovnik Lazarević je istakao da je Crna Gora odlučna da ostvari sve potrebne preduslove za dobijanje poziva za članstvo u NATO do kraja godine, i da VCG daje svoj maksimalni doprinos na tom putu", kaže se u saopštenju.

On je ocijenio da, u tom smislu, organizacija panela predstavlja još jednu priliku da Crna Gora pokaže posvećenost evroatlantskoj zajednici.

"Ali i da aktivnim učešćem na panelu doprinesemo bržem dostizanju interoperabilnosti VCG na polju vojno-policijskih poslova", dodao je Lazarević.

Tajser se, kako se navodi, zahvalio Ministarstvu i VCG na odličnom organizovanju panela i iskazao očekivanja da će Crna Gora uskoro dobiti pozivnicu za članstvo u NATO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, NATO vojno-policijski panel je jedan od panela koji se realizuju pod okriljem Radne grupe za kopnene operacije (LOWG) Borda za standardizaciju kopnenih operacija Vojnog komiteta NATO (MC LSB).

"Panel se održava tri puta godišnje i na njemu učestvuju visoki predstavnici vojno-policijskih struktura iz NATO Komande za operacije i NATO komande za transformaciju, delegacije vojno-policijskih centara izvrsnosti iz Poljske i Italije, kao i predstavnici nacionalnih vojno-policijskih struktura NATO i država članicaPzM", kaže se u saopštenju.

Na panelu u Budvi učestvuje 48 predstavnika iz 22 NATO i država Partnerstva za mir (PzM).

"Težište rada panela je izrada i usaglašavanje NATO vojno-policijskih doktrina i drugih standardizovanih vojno-policijskih publikacija. Takođe, tokom panela se sagledavaju i potrebe za definisanjem novih doktrina, taktika i procedura za angažovanje vojno-policijskih sastava u kombinovanim i združenim operacijama multinacionalnih snaga", naveli su iz Ministarstva.

Naredni NATO vojno-policijski panel biće održan u junu u Švajcarskoj.

Bonus video: