Pajović: Proces reformi bezbjednosnog sistema neophodan zbog građana

Komentarišući izjavu Đukanovića da su mu NATO saveznici, tokom Minhenske konferencije, saopštili da pitanje reformi bezbjednosnih službi nije više u fokusu, i da se više ne potencira kao problem za brzo priključivanje Crne Gore Alijansi, Pajović je rekao da to pokazuje suštinu shvatanja vladajuće klase o procesu reformi
5 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Zoran Đurić
Darko Pajović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.02.2015. 12:33h

Reforma sektora bezbjednosti neophodna je zbog građana i većeg stepena demokratije, a ne samo da bi se zadovoljili međunarodni partneri, ocijenio je lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović.

Komentarišući izjavu premijera Mila Đukanovića da su mu NATO saveznici, tokom Minhenske konferencije, saopštili da pitanje reformi bezbjednosnih službi nije više u fokusu, i da se više ne potencira kao problem za brzo priključivanje Crne Gore Alijansi, Pajović je rekao da to pokazuje suštinu shvatanja vladajuće klase o procesu reformi.

“Reforme bezbjednosnog sektora bi trebalo da sprovodimo zbog nas samih, građana Crne Gore, većeg stepena demokratije u državi, smanjenja korupcije i organizovanog kriminala, što treba da rezultira otvaranjem novih radnih mjesta i povećanja ekonomske dobiti za sve građane”, rekao je Pajović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, izjava Đukanovića je potvrda suštinskog razmišljanj unutar vladajuće klase. “I to je ono što je poražavajuće”, smatra Pajović.

Izjava Đukanovića, kako je ocijenio, govori da je vladajućoj klasi stalo isključivo da reforma bezbjednosnog sektora zadovolji međunarodnu zajednicu, što je potpuno pogrešan pristup.

Time se, kako je naveo, potpuno promašilo sa vizijom i suštinom reforme bezbjednosnog sektora.

“Dok god suštinski ne redefinišemo sektor bezbjednosti, korupcijom i organizovanim kriminalom milioni eura će završavati u džepovima pojedinaca, umjesto da tim novcem država otvara nova radna mjesta. Nama treba Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) koja goni kriminalce, sprječava korupciju i na taj nacin čuva državu i temelje njene državnosti i suverenosti", poručio je Pajović.

ANB je sada, kako je ocijenio, u funkciji očuvanja Demokratske prtije socijalista (DPS) na vlasti i pojedinaca koji su nezakonito stekli svoj kapital, dok je, kako je naveo, bezbjednost države na drugom mjestu.

"To se mora promijeniti. Ako ne danas, onda će se taj proces neminovno desiti sjutra. Po ovoj izjavi, ocigledno još nema svijesti o tome kod vladajuĆe klase, a to je ono što nam je prijeko potrebno", zaklučio je Pajović.

Bonus video: