Marković protiv dolaska Stankovića na raspravu u Skupštini

Nemojte braniti Stankovića od mene, jer ja sam sa njim bio lični prijatelj kada nijeste znali da uopšte postoji, rekao je Marković
65 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2015. 11:50h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković prisustvovaće danas raspravi o zakonima o državnom i specijalnom tužilaštvu. Sjednica bi trebalo da počne u 13h.

Ministar pravde Duško Marković juče se oštro usprotivio učešću Stankovića u raspravi o predlozima izmjene zakona o tužilaštvu i specijalnom tužiocu.

“Treba da se zna ko je predlagač zakona, onda ja neću doći,” rekao je ministar nakon što je na početku skupštinske rasprave o Predlogu izmjena zakona o sudovima potpredsjednik parlamenta Branko Radulović najavio da VDT treba da dođe na raspravu o zakonima.

Radulović je rekao da je o prisustvu Stankovića razgovarano sa Kriokapićem

Marković je onda ljutito predložio: ”Hajde onda da prekinemo pa da zovemo predsjednicu Vrhovnog suda”, dodao je Marković .

Radulović je onda kazao da je o tome razgovarao sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i da će se dogovoriti o načinu rada. Predrag Bulatović, predsjednik Odbora za antikorupciju, na kojem je Stanković iznio oštre primjedbe na predloge zakona o tužlaštvu i specijalnom tužilaštvu, rekao da DF smatra da on treba da prisustvuje raspravi, što je podržala i poslanica Pozitivne Azra Jasavić.

“Šta je sporno u tome”, pitala je ona, navodeći da mišljenje ministra ne obavezuje nikoga u parlamentu i da o tome ko prisustvuje sjednicama odlučuje Krivokapić.

Tokom rasprave o Predlogu izmjena zakona, Marković je kasnije rekao da će VDT biti odgovoran da li ima optužnica, a ne Vlada i ministar pravde. “Nemojte vi braniti g. Stankovića od mene, jer ja sam sa njim bio lični prijatelj, kada vi nijeste znali da uopšte postoji. Ali ne znači da ću zbog tog odnosa povlađivati vaninstitucionalnim zahtjevima, a istovremeno preuzimati odgovornost”, poručio je ministar. Usvajanje zakona o specijalnom državnom tužilaštvu je visilo o koncu jer se DPS i SDP nisu slagali oko načina izbora specijalnog tužioca, ali je sa Ministarstvom pravde u međuvremenu postignut dogovor. Od kandidata koji se jave na oglas za specijalnog tužioca VDT će izabrati svog favorita, koga će uz obrazloženje predložiti Tužilačkom savjetu. Ukoliko taj kandidat ne dobije podršku, biće raspisan novi oglas, kao i ako VDT od prijavljenih ne nađe adekvatnog kandidata.

Bulatović traži od VDT-a prevedena dokumenta za “Telekom”

Odbor za antikorupciju, čiji je predsjednik Predrag Bulatović, zatražio je juče od Stankovića informaciju o tome da li je prevedena dokumentacija koju su ranije dobili iz SAD, a koja se tiče slučaja korupcije tokom privatizacije “Telekoma”.

“To podrazumijeva i da se ona dostavi Odboru”, rekao je Zoran Miljanić (DF) koji je dodao da je Odbor prihvatio zahtjev poslanika DF-a da budu dio tima koji će u SAD ići kako bi izvršili uvid u dokumentaciju koja se tiče privatizacije “Telekoma”.

IA: Nije visoka korupcija, već manipulacija

Predsjednik UO Instituta alternativa Stevo Muk pozvao je poslanike da unaprijede odredbu koja propisuje šta je “visoka korupcija” u Predlogu zakona o specijalnom tužilaštvu.

“Ukoliko se usvoji predložena definicija, u visoku korupciju će se ubrajati i krivična djela počinjena od, primjera radi, inspektora, sekretara ministarstva ili pomoćnika straješine. U drugom dijelu, definicija visoke korupcije je takođe problematična, jer podrazumijeva pribavljanje koristi od više od 40 000 eura, izvršenjem krivičnih djela kao što su zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i zloupotreba ovlašćenja u privredi”, navodi IA i predlaže da se definicija visoke korupcije ukloni ili ograniči na funkcionere najvišeg ranga jer u suprotnom predstavlja samo manipulaciju.

Bonus video: