Ambasadorka Poljske: Crna Gora ima izglednu evroatlantsku perspektivu

Ona je kazala da je zadovoljna saradnjom sa Vladom Crne Gore tokom trajanja njenog diplomatskog mandata i istakla spremnost Poljske da podrži Crnu Goru u procesu integracija
0 komentar(a)
Gražina Sikorska, Foto: Vlada Crne Gore
Gražina Sikorska, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.02.2015. 17:34h

Crna Gora uspješno sprovodi reforme i ima izglednu evropsku i evroatlantsku perspektivu, ocijenila je ambasadorka Poljske u Podgorici, Gražina Sikorska.

Kako je saopšterno iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću, premijer Milo Đukanović primio je danas Sikorsku u oproštajnu posjetu.

„Crna Gora je država koja uspješno sprovodi reforme i ima izglednu evropsku i evroatlantsku perspektivu“, ocijenila je Sikorska.

Ona je kazala da je zadovoljna saradnjom sa Vladom Crne Gore tokom trajanja njenog diplomatskog mandata i istakla spremnost Poljske da podrži Crnu Goru u procesu integracija.

Premijer je, kako se navodi, zahvalio ambasadorki na doprinosu za unapeđenje međudržavnih odnosa dvije države.

„Dobri međudržavni odnosi kvalitetna su osnova za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i investicija“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada je spremna da podstakne razvoj odnosa Crne Gore i Poljske u tom pravcu.

Đukanović je veoma značajnom ocijenio podršku Poljske evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore, i naveo da one predstavljaju putokaz za ukupne reforme društva.

U razgovoru je ocijenjeno da dvije države imaju dobru perspektivu odnosa, koji će, kako su saopštili, biti osnaženi i dinamičnim dijalogom na najvišem nivou.

Krivokapić: Dobri bilateralni odnosi

Crna Gora se smatra važnim faktorom mira, stabilnosti i razumijevanja na zapadnom Balkana, kazala je Sikorska.

Ona je danas, tokom razgovora sa predsjednikom crnogorskog parlamenta, poručila da joj mandat službovanja u Crnoj Gori predstavlja zadovoljstvo i na profesionalnom i ličnom polju.

“Ona je istakla da Poljska podržava crnogorski put u evroatlantske strukture i da se naša država smatra važnim faktorom mira, stabilnosti i razumijevanja na prostoru zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

Krivokapić je, kako se navodi, ocijenio da parlamentarna diplomatija predstavlja važnu državnu polugu za zbližavanje država i razmjenu dobrih iskustava.

“Postoji značajan prostor koji je potrebno iskoristiti u ekonomskoj saradnji, a jačanje vladavine prava će biti najbolji garant i ambijent za investitore”, rekao je Krivokapić.

Sagovornici su istakli dobre bilateralne odnose Crne Gore i Poljske i ocjenili da se nalaze u fazi intenziviranja.

Lukšić: Integracioni procesi ostaju prioritet

Poljska je prijatelj Crnoj Gori i snažno podržava njen evropski i evroatlantski put, kazala je ambasadorka Sikorska na sastanku sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno iz MVPEI ona je izrazila zadovoljstvo veoma dobrom bilateralnom saradnjom i istakla da će na putu prema članstvu u EU i NATO Poljska pružiti svu potrebnu pomoć i prenijeti iskustvo iz procesa pristupanja.

"Sikorska je ocijenila da je Crna Gora lider u regionu te da ima veoma dobru perspektivu u pogledu integracionih procesa", saopšteno je iz MVPEI.

Lukšić joj je zahvalio na kontiniranom radu u pravcu jačanja saradnje između dvije zemlje istakavši da su odnosi značajno unaprijeđeni i podsjetio je na aktuelni momenat u procesu pristupanja i ukazao na posvećenost Vlade ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU i NATO.

"Integracioni procesi ostaju prioritet crnogorske vanjske politike a iskustvo Poljske u tom pravcu može značajno pomoći Crnoj Gori u narednim fazama procesa pristupanja", kazao je Lukšić, navodi se u saopštenju MVPEI.

Vujanović: Spremni za dalje unapređenje saradnje

Podrška Poljske posebno je važna u vremenu očekivanog poziva Crnoj Gori za pridruživanje NATO savezu, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je danas, primio u oproštajnu posjetu Sikorsku, i tom prilikom je, kako je saopšteno, iskazao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države.

“Predsjednik je ukazao na spremnost Crne Gore za daljim unapređenjem ukupne saradnje dvije države na bilateralnom i multilateralnom planu”, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Sikorska ocijenila je sadržajnom saradnju sa institucijama Crne Gore tokom njenog mandata, iskazujući spremnost da svoja iskustva prenese novom ambasadoru.

Bonus video: