Sukob u SNP ne utiče na pregovore, Lekić zove i Kaluđerovića

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Demokratskog fronta, osim Lekića, taj opozicioni savez predstavljaće i poslanik Goran Danilović i potpredsjednik parlamenta iz opozicije Branko Radulović
12 komentar(a)
Miodrag Lekić, Skupština CG, poslanici, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Skupština CG, poslanici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.02.2015. 06:23h

Predsjednik Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić bi trebalo krajem nedjelje da se sastane sa ostalim predstavnicima opozicije i Socijaldemokratske partije kako bi razgovarali o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, saznaju “Vijesti”. Sastanak će biti organizovan u zgradi Skupštine Crne Gore.

Lekić je juče u parlamentu imao konsultacije sa predstavnicima partija koje su pristale da razgovaraju o vladi nacionalnog jedinstva, kako bi utvrdili tačan termin sastanka i dogovoreno je da u zavisnosti od obaveza u parlamentu sastanak bude organizovan u petak ili naredni ponedjeljak.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz Demokratskog fronta, osim Lekića, taj opozicioni savez predstavljaće i poslanik Goran Danilović i potpredsjednik parlamenta iz opozicije Branko Radulović.

U razgovorima o prelaznoj vladi učestvovaće i lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić i Pozitivne Darko Pajović, dok će Građanski pokret predstavljati Žarko Rakčević i nezavisni poslanik Dritan Abazović.

Lekić je ranije od lidera SNP-a, Pozitivne i GP dobio podršku za formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja bi, kako je kazao, predstavljala odgovoran odnos političkih snaga prema dramatičnom ekonomskom stanju u zemlji, nepostojanju rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije i neophodnosti stvaranja uslova za fer izbore. Takva vlada bi u roku od 18 mjeseci obezbijedila uslove za vanredne izbore.

Prema navodima sagovornika “Vijesti” razgovorima o prelaznoj vladi prisustvovaće i predstavnik poslaničkog kluba koji su formirali bivši poslanici SNP-a Velizar Kaluđerović, Neven Gošović i Obrad Gojković.

“Potrebno je da na sastanku budu predstavnici svih 36 poslanika koji stoje iza projekta vlade nacionalnog jedinstva”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Socijaldemokratsku partiju predstavljaće neko iz poslaničkog kluba, najvjerovatnije šef Borislav Banović. SDP je jedina partija vladajuće koalicije koja je pristala na razgovore o vladi nacionalnog jedinstva, navodeći da će na sastanku obrazložiti stavove u vezi sa prioritetima državne politike u 2015. godini, prije svega u ostvarivanju obaveza prema NATO i EU. Predstavnici manjinskih stranka odbili su poziv da razgovaraju sa Lekićem, dok su iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazali da Crnoj Gori nije potrebna takva vlada.

Bonus video: