Regionalna saradnja posebno značajna

“Istakao je i značaj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, koju dodatno pospješuju i brojni projekti finansirani kroz programe IPA, ukazavši da, zajedničkim naporima i saradnjom, sve države regiona doprinose jačanju stabilnosti i daljem ekonomskom razvoju”,navodi se u saopštenju MVPE
0 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Crna Gora, EU, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 10.02.2015. 18:10h

Rezultati projekata sprovedenih uz podršku Evropske unije (EU) predstavljaju dobar primjer kako iskoristiti sredstva koja će u narednom periodu biti dostupna Crnoj Gori, ocijenio je Žan Erik Pake iz Generalnog direktorata EU za proširenje, ističući značaj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

On je danas razgovarao sa potpredsjednikom crnogorske Vlade Igorom Lukšićem o napretku u pregovaračkom procesu i izazovima koji Crnu Goru očekuju u procesu pristupanja EU.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), istakli značaj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja EU.

Pakeu su na sastanku, kako je saopšteno, predstavljeni rezultati određenih projekata koji su finansirani kroz programe podrške EU.

Pake je, kako je saopšteno, kazao da rezultati predstavljaju dobar primjer kako u narednom periodu na “najbolji mogući način iskoristiti sredstva koja će Crnoj Gori biti na raspolaganju”.

“Istakao je i značaj regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, koju dodatno pospješuju i brojni projekti finansirani kroz programe IPA, ukazavši da, zajedničkim naporima i saradnjom, sve države regiona doprinose jačanju stabilnosti i daljem ekonomskom razvoju”,navodi se u saopštenju MVPEI.

Lukšić je tokom sastanka, kako je saopšteno, ukazao na dinamiku procesa pregovora sa EU, naglasivši važnost kontinuirane saradnje i podrške koju u tom procesu Crna Gora dobija od institucija EU.

On je, kako se navodi, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u okviru finansijske perspektive 2007-2013 zabilježen visok stepen ugovorenih sredstava uz uvjerenje da će takav trend biti nastavljen tokom finanisjske perspektive 2014-2020.

Lukšić je, kako se navodi, ukazao na značaj činjenice da će u tom peridu Crnoj Gori biti dostupna podrška u od 270,5 miliona EUR za osam definisanih prioritetnih sektora.

On je podsjetio na važnost kontinuiranog i zajedničkog rada na realizaciji započetih regionalnih infrastrukturnih projekata i inicijativa koji će, u narednom periodu, rezultirati “boljom povezanošću i unapređenjem saradnje među državama, čime se stvaraju uslovi za dalji ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu”.

„Investiranje u vladavinu prava, obrazovanje i jačanje infrastrukturne povezanosti sigurno će voditi intenzivnom ekonomskom rastu i razvoju regiona“, kazao je Lukšić, podsjećajući na važnost saradnje sa EK u pogledu planiranja i identifikovanja prioritetnih pravaca djelovanja.

Bonus video: