Marković: Zakon o ANB kvalitetan doprinos reformi bezbjednosnog sektora

Predlogom zakona predviđeno je i da službenici Agencije sa 25 godina staža odlaze po sili zakona u penziju, i da im se njen prosjek uvećava 40 odsto u odnosu na zaradu u prethodnoj godini
57 pregleda 9 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2015. 19:13h

Predlogom zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) ispoštovani su standardi po pitanju ovlašćenja i nadležnosti njenih službenika, kazao je ministar pravde Duško Marković, navodeći da su predložena rješenja najbolji odgovor na nacionalne interese na planu bezbjednosti.

Crnogorski poslanici završili su danas o Predlogu zakona o ANB-u kojim je predviđeno da službenici Agencije mogu bez naloga izvršiti nepsordan uvid u registre i baze podataka koje su u posjedu svih pravnih lica u Crnoj Gori.

Predlogom zakona predviđeno je i da službenici Agencije sa 25 godina staža odlaze po sili zakona u penziju, i da im se njen prosjek uvećava 40 odsto u odnosu na zaradu u prethodnoj godini.

Marković je danas na plenumu rekao da su izmjene i dopune zakona o ANB-u predložene u cilju unaprjeđenja pravnog okvira njenog djelovanja, što je u funkciji dostizanja pune pravne uređenosti područja nacionalne bezbjdnosti.

On je pojasnio da je to dio ukupnih refomskh aktivnosti koje se sprovode u procesu evroatlantskih integracija i da se novim rješenjima omogućavaju normativne pretpostavke za dalje profilisanje ANB-a, primjereno međunarodnim standardima, s osnovnim ciljem kvalitetnog suprotstavljanja bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama.

Marković je naveo da je predlogom zakona obezbijeđena procedura odobravanja od sudske vlasti onih aktivnosti Agencije kojima se zadire u ljudska prava i slobode građana, navodeći da su odredbe zakona koje se odnose na tajno prikupljanje podataka usaglašene sa evropskom konvecijom za zaštitu ljudskih prava.

"Važna novina predstavlja propisivanje izričite obaveze Agencije da izvještava policiju i tužilaštvo o podacima koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se priprema, organizuje ili da je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, što će se u praksi pozitivno odraziti na valorizaciju prikupljenih podataka iz nadležnosti ANB, što do sada nije bio slučaj", rekao je on.

Marković je ukazao da se kao i do sada mjere tajnog nadzora mogu produžavati za period do 24 mjeseca, ali i da, kao do sada u radu Agencije nije data mogućnost bilo kog oblika prisile u prikupljanju podataka.

"Samo usvajanje zakona nije dovoljo, slijedi teža faza implementacija, i to skupa treba Agenciju da učini učini profesionalnom i kredibilnom", kazao je on.

Marković je sa odbacio konstatacije pojedinih poslanika da je Crna Gora mafijaška država, organizovanog kriminala i da je agencija mafijaška organizacija koja stoji iza takve države.

"Ako je Crna Gora mafijaška država, a ANB mafijaška organozacija, a ne institucija koja radi po zakonu, ona to nije odgovornost potpredsjednika Vlade, Vlade, direktora agencije, već svih nas zajedno", dodao je on.

Odgovarajući na pitanja poslanika Marković je kazao da ne može da se saglasi sa optužbama da je crnogorski sistem bezbjendosti produžena ruka neke strane službe.

On je rekao da je bilo dosta amandmana i da su neki prihvaćeni, kao što su da nijedan operativac nema diskreciono pravo da pristupi podacima, već isključivo u skladu sa zakonom i procedurama.

Marković je kazao da za pitanja koja se odnose na zaštitu sloboda građana, ostaje otvoren, da se kroz odbore i amandmane diskutuje o tome.

On je rekao da Agencija nije organ sile i prinude, jer njeni službenici ne mogu da legitimišu, privode, hapse niti da upadaju u stavove i pojasnio da oni vrše ovlašćenja u skladu sa članom 6, koji govori o tome šta su interesi države i kako ih čuvati.«A nisam čuo da je neko prdložio modifikaciju ovlašćenja iz tog člana«.

Marković tvrdi da u zakonu nema novih ovlašćenja, »nasuprot, izmjenama zakona mi ograničavamo operativcima pravo pristupa podacima, kako je to bilo ranije predviđeno«.

On smatra da su po pitanju ovlašćenja i nadležnosti ispoštovani standardi i da su predložena rješenja trebala biti najbolji odgovor na nacionalne interese na planu bezbjednosti.

Govorećo o dijelu koji se odnosi na penzionisanje službenika ANB-a, Marković je rekao da to ne znači da služba želi da ih se otarasi niti je to manir demokratske vlasti. "To je političko opredeljenje da obezbijedimo uslove da u kratkom periodu unaprijedimo kapacitete ljudskih resursa, dakle u pitanju je snaženje operativnih kapaciteta Agencije".

Prema njegovim riječima, najveći dio tih službenika čine sposobni operativci, koji su dali veliki doprinos, radili časno, ali da su za novo vrieme, ptrebna dodatna znanja i vještine koje ti ljudi sada ne posjedujum.

Marković je ukazao da 80 odsto službenika Agencije ne govori engleski jezik, ili nisu adekvatno informatički obrazovani, navodeći da bi to predstavljalo poteškoće u radu sa međunarodnim partnerima i na primjer u borbi sa sajber kriminalom.

"U ime Vlade želim da kažem pripadnicima ANB-a, koji će biti obuhvaćeni zakonom, da ih cijenimo i poštujemo i da ovo nije mjera represije, ali je potreba države. Nije pravedna ali je cjelishodna", poručio je on.

Marković je kazao i da nema zakulisnih radnji i da je rukovodilac operacije, ključni čovjek u Agenciji sa aspekta operativnog rada a ne direktor, i pojasnio da rukovodilac operacije smao ne može da potpisuje stausna prava službenika.

Bonus video: