Rascjep tjera SNP na ivicu cenzusa

Janjušević smatra da SNP više ne može računati na ozbiljan rezultat na parlamentarnim izborima za koje kaže da su vrlo vjerovatni za jesen, ali, ipak, napominje da treba sačekati ozbiljnija istraživanja
106 pregleda 37 komentar(a)
SNP, Foto: Boris Pejović
SNP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2015. 07:30h

Socijalistička narodna partija (SNP) teško će se oporaviti od udarca koji je pretrpjela izlaskom iz partije visokih funkcionera i sada ide ka ivici cenzusa, ocijenio je direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

SNP su nakon sjednice GO prošlje nedjelje nezadovoljni politikom lidera Srđana Milića i njegovim odbijanjem da podnese ostavku, napustili nosilac liste te partije na lokalnim izborima Aleksa Bečić, poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović, kao i većina funkcionera podgoričkog odbora SNP-a. Poslanički klub te partije najvjerovatnije će od ponedjeljka napustiti i Obrad Gojković, što će SNP-u broj predstavnika u parlamentu smanjiti sa devet na šest, što uz gubljenje šest odbornika u Skupštini glavnog grada predstavlja težak udarac za partiju Srđana Milića.

Janjušević je za "Vijesti" ocijenio da će se SNP od ovakve krize teško oporaviti.

"SNP sada ide nekom krajnje silaznom putanjom što se tiče rejtinga. Idu ka ivici cenzusa, pokazaće to neko ozbiljno istraživanje", rekao je Janjušević. On smatra da je SNP nakon kongresa i prošlo nedjeljne sjednice GO pretrpio snažniji udarac od onog kada su iz te partije u DF prešli Predrag Bulatović i Milan Knežević. "Ono što ih čuva je infrastruktura, ponajbolja u partijama izuzev DPS-a, imaju dobru partijsku organizacija, da nema toga još više bi se rasuli", rekao je Janjušević.

Janjušević smatra da SNP više ne može računati na ozbiljan rezultat na parlamentarnim izborima za koje kaže da su vrlo vjerovatni za jesen, ali, ipak, napominje da treba sačekati ozbiljnija istraživanja.

"Imamo najavu formiranja ljevice Janka Vučinića, koja može ući u to biračko tijelo, kao i Građanski pokret i još neki subjekti", kazao je Janušević.

Dan prije nastavka sjednice GO SNP, partiju je napustilo još četvoro funkcionera danliovgradskog odbora. SNP su napustili a uz to najavili podršku političkom djelovanju Bečića, članovi OO SNP Aleksandar Kalezić, Jadranka Pavićević, Predrag Spasojević i Nebojša Dragović. Kalezić je saopštio da je napustio partiju zbog “ogoromnog nezadovoljostva koje je kulminiralo posljednih mjeseci, posebno po pitanju sumnjivog rada rukovodstva OO SNP”.

Pokazalo se da je sukob Damjanovića i Milića fingiran

Janjušević je, upitan da komentariše poziciju Aleksandra Damjanovića pred sjednicu GO, koji je ostao u partiji i rekao da je na taj način bolje rješavati probleme, kazao da su posljednji događaji potvrdili da je sukob između Damjanovića i Milića bio fingiran. "Sukob između njih je fingiran kako bi se Bečić utopio u Milićevu politiku, ali to im nije uspjelo.

Da je Damjanović ostao pri principima i tvrdnjama i on bi napustio partiju i da su mu stavovi toliko suptotni od Milićevih i on bi uradio isto što i Kaluđerović i Gošović", rekao je Janušević.

Bonus video: