Crna Gora ima podršku u implementaciji reformi

Falkon se zahvalio na detaljnim informacijama o crnogorskim ambicijama da nastavi da bude pouzdan partner doprinoseći ne samo stabilnosti regiona, već i sveobuhvatnim naporima u ostvarivanju vizije mira i cjelovitosti Evrope
0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 07.02.2015. 19:35h

Crna Gora ima apsolutnu podršku Velike Britanije u daljoj implementaciji započetih reformi sa ciljem ispunjavanja svih uslova za članstvo u NATO, rekao je britanski ministar odbrane Majkl Falon.

On je razgovarao sa crnogorskom ministarkom odbrane Milicom Pejanović-Đurišić koja učestvuje na 51.Minhenskoj konferenciji.

Pejanović-Đurišić je podsjetila na reforme Crne Gore u sektoru odbrane i bezbjednosti, naglašavajući pozitivnu ulogu koju je imala u regionu.

“Crna Gora uvijek bila konstruktivan partner kad god je bilo potrebno osigurati i ojačati stabilnost Balkana”, kazala je ona.

Falkon se zahvalio na detaljnim informacijama o crnogorskim ambicijama da nastavi da bude pouzdan partner doprinoseći ne samo stabilnosti regiona, već i sveobuhvatnim naporima u ostvarivanju vizije mira i cjelovitosti Evrope.

“Crna Gora ima apsolutnu podršku Velike Britanije u daljoj implementaciji započetih reformi sa ciljem ispunjavanja svih potrebnih uslova za članstvo u NATO”, kazao je on.

Pejanović Đurišić je razgovorala sa ministarkom odbrane Njemačke Ursulom Von Der Lejen. Ona je pohvalila dosadašnji napredak Crne Gore na putu ka NATO i istakla da će Njemačka nastaviti da je podržava u ostvarenju punopravnog članstva.

Podršku Crnoj Gori na evroatlantskom putu, u razgovoru sa Pejanović- Đurišić, prenijela je i ministarka odbrane Norveške Ine Eriksen Soreide.

“Ona je naglasila namjeru Norveške da i u narednom periodu nastavi da pomaže integracione procese u Crnoj Gori, finansiranjem projekata namijenjenih unaprijeđenju kapaciteta sistema odbrane”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U razgovoru sa ministrom odbrane Austrije Geraldom Klugom, bilo je riječi o saradnji, uz pozitivnu ocjenu otvaranja Poglavlja 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, za koji je posljednjim Izvještajem EU za 2014.godinu konstatovano ostvarenje daljeg napretka.

“Pejanović- Đurišić i Klug su ukazali na značaj aktivnosti koje Crna Gora i Austrija realizuju doprinoseći unaprjeđenju saradnje između zemalja Zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U razgovoru sa pomoćnikom sekretara za odbranu SAD Elisom Slotkin dogovorene su zajedničke aktivnosti u sektoru odbrane i u kontekstu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa porukom da će SAD nastaviti snažno da podržavaju evroatlantske integracije Crne Gore.

Na marginama Minhenske konferencije, Pejanović Đurišić se srela sa ministrima odbrane Kanade i Italije, predsjednikom spoljnopolitičkog Podkomiteta za Evropu Krisom Marfijem i članom njemačkog Bundestaga Kristijanom Šmitom.

Bonus video: