IA: Između partije i reformi starješine biraju partiju

Razlog za zabrinutost je, smatraju u Institutu, to što je najmanje devedesetak rukovodilaca istovremeno i u organima partija koje su trenutno na vlasti
1 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Muk, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.02.2015. 17:53h

Crna Gora samo je formalno postavila granicu između profesionalnih funkcija i političkih postavljenja u državnoj upravi, ocijenjeno je u publikaciji NVO Institut alternativa koja se bavi profesionalizacijom rukovodećih pozicija u državnoj upravi.

Iz te NVO navode da iako je prostor za politički uticaj na starješine organa i visoki rukovodni kadar sužen Zakonom o državnim službenicima i namještenicima iz 2013. godine, pravni okvir i dalje obiluje nedosljednostima i nepreciznim normama koje negativno utiču na ukupne napore da se profesionalizuje javna uprava.

Razlog za zabrinutost je, smatraju u Institutu, to što je najmanje devedesetak rukovodilaca istovremeno i u organima partija koje su trenutno na vlasti, što ukazuje na činjenicu da se crnogorski rukovodni kadar u državnoj upravi nalazi u protivrječnoj situaciji razapetosti između političkih prioriteta partija na vlasti i prioriteta reformi.

“Prema postojećoj regulativi, rukovodioci u državnoj upravi ne moraju biti eksperti niti specijalisti u oblastima za koje su zaduženi. U prosjeku, od njih se najčešće traži da imaju završen fakultet društvenih nauka i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja i poslovima koji zahtijevaju samostalnost u radu”, tvrde iz Instituta alternativa, na čijem je čelu Stevo Muk.

Ističu da se ocjenjivanje visokih rukovodilaca sprovodi površno.

“Rigidna politika zarada rukovodilaca ostavlja malo prostora za fleksibilnost i njihovu dodatnu motivaciju, što za posljedicu ima da se relativno skromne zarade ovog kadra nadomješćuju dodatnim novčanim naknadama, koje se isplaćuju po osnovu članstva u raznim radnim tijelima i upravljačkim organima javnih preduzeća. Otud, prosječna mjesečna primanja većine rukovodilaca iznose oko 1.000 eura”, stoji u publikaciji.

Dodaju da bi dobar osnov za profesionalizaciju ovih pozicija bio poseban okvira kompetencija za rukovodioce, koji bi predstavljao listu svih neophodnih vještina koje oni treba da posjeduju.

Bonus video: