Gasparič: EU bi mogla zaustaviti pregovore, ako ne primijenite zakone

"Rad gospodina Vučinića bio je visoko poštovan u krugovima NATO-a i stranih ambasada i mislimo da je odlično radio svoj posao"
7 komentar(a)
Vladimir Gasparič, Foto: Jadranka Ćetković
Vladimir Gasparič, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 07.02.2015. 17:14h

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Vladimir Gasparič je zadovoljan tempom evropskih integracija naše zemlje i činjenicom da pregovori za članstvo idu planiranom dinamikom.

On je za Radio Crne Gore ocijenio da će 2015. biti ključna godina za primjenu zakona od kojih zavise pregovori.

„Što se tiče zakonodavstva koje se odnosi na vladavinu prava dosta toga je veoma uredno urađeno, u čemu je Slovenija puno pomogla svojim ekspertima. Primjenjivanje zakona je druga priča, tu sada treba pokazati konkretne rezultate. Na kvalitetnoj implementaciji zakona Evropska Unija će sigurno i dalje insistirati, ova godina će biti presudna da stvarno pokažete i sprovedete ono što ste zapisali u zakonima, u suprotnom bi moglo da se desi da se pregovarački proces u jednom momentu i zaustavi za čim do sada nije bilo potrebe jer visoko poštujemo ono što je Crna Gora do sada uradila“, kazao je Gasparič.

On ne vjeruje da otvoreno granično pitanje oko Prevlake i pokušaji da se otvori pitanje oko Sutorine mogu usporiti evropski put Crne Gore.

„Prije međunarodne arbitraže o Prevlaci treba sa Hrvatskom dogovoriti šta će tačno biti predmet arbitraže, da li je to granica na moru ili granica na moru i kopnu. Na osnovu iskustva u sporu oko Piranskog zaliva Slovenija je spremna da pomogne savjetima oko postupaka tokom arbitraže. Bilo kakva odluka da bude moraju da je prihvate obje države. Ja sumnjam da bi to moglo da uspori pregovarački proces", rekao je Gasparič, naglasivši da ne vidi razloga za spor oko Sutorine s Bosnom i Hercegovinom.

"Mislim da se tu više radi o nekoj političkoj igri, ambiciji pojedinaca u Bosni i Hercegovini i tu Crna Gora ima dosta jake i jasne stavove. Ne izgleda nam to zabrinjavajuće u ovom momentu, ali da vidimo što će na kraju reći Skupština Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju smatram da pitanje Sutorine neće imati bilo kakvog uticaja na pregovarački proces“.

Ambasador smatra da je za četiri godine, koliko je Slovenija bila kontakt država za NATO, Crna Gora ostvarila fenomelan napredak u evroatlantskim integracijama.

„Ja sam optimista ,znajući razmišljanja u Nato savezu, u 28 zemalja koje čine alijansu. Vjerujem da Crna Gora može da u vrlo kratkm vremenu ispuni ono što se od nje traži da bi dobila poziv. Na reformu oružanih snaga nema primjedbi, sve ih je manje i na stanje u sektoru bezbjednosnih službi, ima razloga zašto je to tako. I javna podrška se može podići ukoliko se kampanja odradi kako treba i u pravom trenutku. Što se tiče oblasti vladavine prava, NATO nije Evropska Unija da inisistira na poglavljima 23 i 24 ali u svakom slučaju u svom okrilju želi državu koja ima efikasno pravosuđe i borbu protiv kriminala i korupcije. Crna Gora definitivno pravi odlične korake mada ima još mjesta za popravke“, kazao je on.

NATO poštuje Vučinićev rad

Gasparič smatra i da "ne treba praviti veliku priču" oko ostavke bivšeg prvog čovjeka ANB-a Bora Vučinića.

„Rad gospodina Vučinića bio je visoko poštovan u krugovima NATO-a i stranih ambasada i mislimo da je odlično radio svoj posao. Ne znamo razloge zbog kojih je podnio ostavku, ali smatram da oko toga ne treba praviti neku veliku galamu -S lovenija je u poslednja tri mjeseca promijenilla dva šefa bezbjednosnih službi. Važno je da dobijete novog direktora, pogotovo jer se sada u kritičnom periodu iščekivanja poziva za članstvo i treba da je neko na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost. Sama personalana promjena nije nešto što bi nas pretjerano zabrinjavalo“, kazao je Gasparič.

Bonus video: