Manjinske stranke ipak neće saslušati Lekića

Predstavnici manjinskih naroda smatraju da aktuelna koaliciona Vlada mora biti posvećena jačanju stabilnosti, izgradnji institucija i reformama, ključnim preduslovima za ulazak u atlanske integracija,što nam je strateški i dugoročni interes
0 komentar(a)
Almer Kalač, Foto: Luka Zeković
Almer Kalač, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.02.2015. 14:39h

Vlada narodnog jedinstva nije trenutni prioritet politike manjinskih naroda, već je to pitanja ekonomske stabilnosti, regionalnog razvoja i evropske i NATO integracije Crne Gore, saopštili su predstavnici tih stranaka u parlamentu.

Rukovodstva Bošnjačke stranke, Force, Albanske alternative i Hrvatske građanske incijative su, kako su saopštili poslanici tih partija, pažljivo razmotrili ponudu za razgovor o Vladi narodnog jedinstva koja je dostavljena klubovima poslanika.

U saopštenju se navodi da su partije manjinskih naroda, kao autentični i legitimni zastupnici svojih nacionalnih zajednica, otvorene za demokratski dijalog sa svim političkim subjektima u Crnoj Gori, u cilju unaprijeđenja političkog ambijenta i, posebno oko prioritetnih pitanja važnih za ekonomski i društveni razvoj države Crne Gore, njenih evropskih i NATO integracija.

"Tema vlade narodnog jedinstva ili prelazne Vlade ne nalazi se trenutno među prioritetnim pitanjima naših politika, niti može imati prednost u odnosu na ključne prioritete među kojima su: ekonomska stabilnost i regionalni razvoj, te evropske i NATO integracije naše države", kaže se u saopštenju.

Poslanici Almer Kalač, Genci Nimanbegu, Nik Đeljošaj i Ljerka Dragičević smatraju da je aktuelna koaliciona Vlada, izabrana krajem 2012. godine, na sredini svog mandatnog perioda i da posebno u ovoj godini, kada Crna Gora očekuje pozivnicu za NATO, mora biti posvećena jačanju stabilnosti, izgradnji institucija i reformama, ključnim preduslovima za ulazak u atlanske integracija.

"Ovdje posebno imamo u vidu da se, među potpisnicima inicijative o vladi narodnog jedinstva nalaze vrlo raznorodni politički subjekti koji se i svojim programima i djelovanjem, na različit način, odnose prema navedenim prioritetima", kaže se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, i nedavni događaji, ali i neka ranija dešavanja, ukazuju na to da su određeni politički subjekti i njihovi predstavnici, unutar opozicije, iskazivali veoma oštre stavove prema nekim važnim pitanjima za manjinske narode.

"Iz bliže ili dalje prošlosti, kao i visokim državnicima, našim sunarodnicima iz susjednh država, a pojedinci iz vrha opozicije i učestvovali na protestima, prilikom njihovih posjeta Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici manjinskih partija smatraju da su ti razlozi dovoljni da konstatuju da pitanje vlade narodnog jedinstva ne može biti trenutni prioritet politike manjinskih naroda.

"Već da postoje mnoga druga otvorena pitanja o kojima možemo razgovarati i kroz dijalog dolaziti do modela saradnje koji će smanjivati naše političke razlike, a povećavati našu ukupnu posvećenost izgradnji Crne Gore, kao višenacionalne zajednice, slobodnih gradjana i ravnopravnih naroda, na putu jačanja evropskih integracija i učlanjenja u NATO alijansu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: