Građani na referendumu da odlučuju o ulasku u NATO

1 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2015. 09:27h

Pokreta za neutralnost Crne Gore saopštio je da vladajuća struktura ne bira načine da se "dodvori stranim NATO zvaničnicima", kao i da po svaku cijenu, kako su naveli, utiče na javnost pružajući dezinformacije i poluistine preko javnih glasila.

"Činjenica da je GO DPS-a za glavnog koordinatora za NATO izabrao bivšeg ministra spoljnih poslova i nezvaničnog glavnog koordinatora za bliske odnose sa Rusijom, Milana Roćena, jasno pokazuje da se sprema velika terenska mobilizacija koja ima za cilj da preko zastrašivanja i ucjena, inače dobro poznatih metoda vladajuće strukture, poveća podršku članstvu u NATO. Čak i poslije osam godina intenzivne propagande i "kreativnog" tumačenja Ustava, NATO promoteri nisu uspjeli da ostvare svoj cilj", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje i pored silnog novca građana koji se koristio za NATO promovisanje, a čija cifra se dobro krije od javnosti, građani svih nacionalnosti jasno pokazuju da su protivnici stupanja u pomenuti savez.

"Promjena nacionalnog koordinatora za NATO Nebojše Kaluđerovića i postavljanje na tu dužnost Veska Garčevića takođe je pokazatelj da Vladina politika ne daje rezultate. Garčević je prije dva dana pored propagandističke i neubjedljive odbrane nečega što se ne može logički i etički odbraniti, a što je članstvo Crne Gore u NATO, takođe iznio i poluistine i neistine o pitanju vojne neutralnosti. Javnost Crne Gore je dobro upoznata, a još koji put ćemo ponoviti i NATO promoterima, da je vojna neutralnost Crne Gore najpragmatičnije rješenje na polju bezbjedonosne i spoljne politike".

U saopštenju se dodaje da "uporno spinovanje da vojna neutralnost košta više nego članstvo u NATO je neistina".

"Umjesto što spinuju, bolje bi bilo da pokažu elementarnu odgovornost i javnosti kažu koliko para građana su potrošili za promovisanje NATO integracija. Vojna neutralnost uz adekvatnu reformu Vojske Crne Gore uz uvažavanje multipolarnosti svijeta je na duže staze itekako isplativa. Kao glavni argument uvijek navodimo našu podršku evropskim integracijama i član 42 (7) Lisabonskog ugovora kojim sve članice EU garantuju vojnu neutralnost neke zemlje te se obavezuju da u slučaju oružanog napada na bilo koju članicu EU pruže kolektivnu odbranu i zaštitu".

U Pokretu smatraju da ni posjeta predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića SAD-u i lobiranje koje se kosi sa voljom naroda, "neće promjeniti stav većine građana koji su svjesni uloge NATO-a u svijetu i svih njegovih djelovanja i rezultata u borbi za "mir i demokratiju u svijetu"".

"Po pitanju integracija u NATO referendum se mora raspisati jer svi rezultati istraživanja pokazuju malu podršku javnosti te je evidentno da se podrška NATO-u poslanika Crne Gore kosi sa većinskim protivljenjem građana. Dakle, poslanici po ovom pitanju nikako nisu predstavnici naroda, te stoga se referendum mora raspisati", navodi se između ostalog u saopštenju.

Bonus video: