Stanković se izborio da utiče na izbor šefa USKOK-a

Ako se prihvati predlog SDP-a, poslanica SNP Snežana Jonica obećala podršku većine članova poslaničkog kluba te partije
91 pregleda 8 komentar(a)
Ivica Stanković, Branka Lakočević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Branka Lakočević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.02.2015. 13:42h

Spor oko načina predlaganja specijalnog tužioca najvjerovatnije će biti prevaziđen tako što će biti udovoljeno zahtjevu vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića.

Pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević saglasna je sa predlogom SDP-a da VDT od kandidata koji su se javili na javni oglas izabere favorita i predloži ga Tužilačkom savjetu, koji daje konačnu riječ.

Ukoliko Tužilački savjet to ne prihvati, raspisuje se novi oglas, predlaže SDP. To, prema infomacijama, “Vjesti”, proizilazi iz konsultacija Lakočević sa dijelom članova Odbora za pravosuđe.

Takav amandman prihvatljiv je i za SNP, čija poslanica Snežana Jonica je obećala podršku većine članova poslaničkog kluba. Prema informacijama “Vijesti” čeka se konačan stav ministra pravde Duška Markovića, koji je u delikatnoj situaciji.

Ako ostane pri ranijem stavu, moraće da se bori za skupštinsku većinu za izglasavanje jednog od ključnih zakona za dalji napredak u EU integracijama. Markovićev stav biće poznat danas.

U vladinom Predlogu zakona piše da Tužilački savjet bira specijalnog tužioca, koji se javlja na oglas. Za SDP, Pozitivnu i Stankovića je to neprihvatljivo.

Stanković je nekoliko puta ponovio da ne želi da snosi odgovornost za rezultate borbe protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala, ako ne može da utiče na izbor specijalnog tužioca.

Da bi se zakon usvojio potrebna je podrška 41 poslanika, pa DPS i manjinama nedostaje najmanje četiri glasa za usvajanje Vladinog predloga.

Predsjednik Odbora za politički sistem i pravosuđe Rifat Rastoder najvjerovatnije će za ponedjeljak zakazati sjednicu tog tijela na kojoj će biti riječi o amandmanima na predlog zakona.

Bonus video: