CKM: Kancelarija ćuti, a neke NVO prozivale Vladu i premijera

4 komentar(a)
CKM, Foto: CKM
CKM, Foto: CKM
Ažurirano: 05.02.2015. 09:48h

Crnogorska kulturna mreža CKM je danas uputila inicijativu Vladi Crne Gore da stavi van funkcije svoju kacelariju za saradnju sa NVO sektorom, koja je u sklopu Generalnog sekretarijata.

Vladina kancelarija, smatraju u toj organizaciji, nije uradila ništa na poboljšanju saradnje između Vlade i NVO sektora, što dovodi do zaključka, kako navode, da ta kancelarija postoji da bi zaposleni u njoj primali plate.

"I pored dokaza o nepotizmu i radu u sopstvenom interesu članova komisije za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću, koji su im dostavljeni od strane NVO organizacija, iako kancelarija ne vrši raspodjelu, nijesu ništa preduzeli da Vladi skrenu pažnju na neregularnosti prilikom raspodjele”, navodi se u saopštenju CKM-a.

U CKM navode da je "evidentno da su ljudi nezadovoljni radom predsatvnika Komisije za raspodjelu koji dolaze iz NVO sektora, a za čija imenovanja kancelarija raspisuje poziv".

"Kancelarija nije ništa preduzela da ispita rad predstavnika komisije iz NVO sektora i da Ministarstvu finanija predloži eventualnu izmjenu odluke o raspodjeli, kako bi se pronašao model da projekte ocjenjuju stručnjaci iz oblasti iz kojih se raspisuje konkurs, a ne da to rade predstavnici Vlade koji dolaze iz ministarstava i NVO sektora koji su u većini slučajeva članovi podkomisija iz oblasti za koje nijesu kompetentni”, navodi se u saopštenju.

Iz CKM-a su kazali da se više puta kršila procedura prilikom raspodjele sredstava, a da Kancelarija nije ni upozorila Vladu da preispita odluku komisije.

"Posebno nas brine činjenica da kancelarija nije reagovala prilikom grubih napada pojedinih NVO organizacija koje se finansiraju iz projekata Evropske unije, a koje su mnogo puta grupo, prozivali Vladu i premijera. Podsjetimo se samo kako su pomenute NVO Vladu nazivale Vladom organizovanog kriminala, zatim premijera Igora Lukšića marionetom i poltronom, zatim njegovog nasjednika Mila Đukanovića šefom organizovanog kriminala u Cnoj Gori, a na sve ove uvrede Vlade i premijera kancelarija nije reagovala", navodi se u saopštenju CKM.

Bonus video: