CG donosi u NATO vrijednosti koje se ne mjere snagom oružja

8 komentar(a)
Majkl Tarner, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština.me
Majkl Tarner, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 05.02.2015. 09:26h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić razgovarao je sa američkim kongresmenom i predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a Majklom Tarnerom, te kongresmenom i kopredsjedavajućim crnogorskim Kokusom Dagom Lamornom.

Krivokapić je zahvalivši se Tarneru "na izuzetnom i kontinuiranom naporu koji ulaže na afirmaciji evroatlantskog puta Crne Gore", rekao da su jednoglasno izglasavanje rezolucije u američkom Kongresu o Crnoj Gori i novi napori koje ulaže kao predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a jedinstven primjer prijateljstva i podrške "koji tako ugledni kongresmen pruža jednoj tako maloj zemlji".

Predstavnici dvije parlamentarne skupštine saglasili su se o potrebi zajedničkih napora na afirmaciji vrijednosti mira i bezbjednosti koje obje skupštine i OEBS-a i NATO-a afirmišu na evropskom prostoru.

"U sklopu toga, predsjednik Tarner vidi i ulogu Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana. Na sastanku je dogovoreno da i naredna Parlamentarna skupština NATO-a među svojim temama ima i pitanja proširenja vezana za Crnu Goru", navodi se u saopštenju iz kabineta Krivokapića.

Predsjednik Skupštine Crne Gore susreo se i sa kongresmenom Dagom Lambornom, kopredsjedavajućim crnogorskim Kokusom, koji okuplja 47 kongresmena koji podržavaju Crnu Goru.

"Zajednički je konstatovano da je formiranje Kokusa prilikom posjete Krivokapića u novembru 2013. godine bio značajan poduhvat koji je omogućio jednoglasnu rezoluciju o crnogorskom pozivu za NATO. Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave koordinirane aktivnosti koje će afirmisati dostignuća Crne Gore u ključnoj godini za priključenje naše zemlje u NATO, sa zajedničkom željom da u decembru taj poziv za punopravno članstvo bude i upućen Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Povodom posjete predsjednika parlamenta Krivokapića Vašingtonu, "German Marshal Fond" organizovao je predavanje za zvaničnike iz američke administracije i diplomatskog kora, na temu "Euro-atlanske ambicije Crne Gore – iskorak naprijed".

Tim povodom Krivokapić je istakao istorijsku vertikalu Crne Gore u izgradnji multietničkog društva i svrstavanja u svim velikim sukobima na pravoj strani istorije.

"Na toj tradiciji oplemenjenoj putem evroatlantskih integracija, Crna Gora donosi u NATO vrijednosti koje se ne mjere snagom oružja ili brojevima vojnika, nego pouzdanošću i istrajnošu u borbi za slobodu i pravdu. Crna Gora je i sada dio zajedničkih evroatlantskih napora za vraćanje mira od Avganistana do Ukrajine. Ulaskom u NATO, stvoriće se i neophodan preduslov, kao i u svim istočno-evropskim zemljama do sada, za ubrzane evropske integracije jer su ta dva puta nerzadvojna", zaključio je Krivokapić, koji će pristustvovati sjutrašnjem Molitvenom doručku i sastati sa predsjednikom Freedom Housa.

Bonus video: