Bajden pozvao Đukanovića na raport

“Bajdenov sastanak sa Đukanovićem planiran je u sklopu procesa formiranja stava SAD o upućivanju poziva Crnoj Gori u NATO. Taj stav bi mogao biti formulisan u narednih nekoliko sedmica”
50 pregleda 111 komentar(a)
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Džozef Bajden, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.02.2015. 06:17h

Premijer Milo Đukanović će se na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji vjerovatno sastati sa potpredsjednikom Sjedinjenih američkih država Džozefom Bajdenom, a moguće i sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, saznaju “Vijesti” iz stranih i domaćih diplomatskih krugova.

Prema tvrdnjama jednog sagovornika “Vijesti”, sastanak je tražio Bajden.

“Bajdenov sastanak sa Đukanovićem planiran je u sklopu procesa formiranja stava SAD o upućivanju poziva Crnoj Gori u NATO. Taj stav bi mogao biti formulisan u narednih nekoliko sedmica”, kazao je drugi izvor “Vijesti”.

Analitičari i diplomate smatraju Bajdena velikim zagovornikom proširenja NATO-a.

Iz Đukanovićevog kabineta nijesu željeli da potvrde, ali ni da demantuju da će se premijer sastati sa američkim zvaničnicima, niti ko je tražio sastanak. “Vijestima” je odgovoreno da bi Đukanović trebalo da prisustvuje Minhenskoj konferenciji, koja se održava od 6. do 8. februara.

Crnogorski premijer je poslednji zvanični susret sa Bajdenom imao prošlog aprila u Vašintonu. Kako je navedeno nakon tog sastanka, Bajden je ohrabrio premijera da nastavi u pravcu reformi iz oblasti odbrane, bezbjednosti i vladavine prava kako bi se pokazali konkretni rezultati prije samita NATO-a u Velsu. “U tom kontekstu, Bajden je naglasio značaj snažnih napora u cilju jačanja demokratskih institucija, uključujući nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i zaštitu prava manjina”, ocijenjeno je tada.

Minhenska konferencija se održava od 1963. godine i na njoj se okupljaju šefovi država ili vlada, šefovi diplomatija i ministri odbrane, vojni predstavnici, menadžeri i naučnici iz čitavog svijeta.

Tema ovogodišnje konferencije biće dešavanja u Ukrajini i uticaj konflikta u toj zemlji na evropsku stabilnost. Učesnici konferencije raspravljaće i o globalnom odgovoru na terorizam i pitanje izbjeglica, kao i o drugim neriješenim konfliktima u Evropi i dešavanjima na Bliskom istoku.

Bonus video: