Auer: Podgorica primjer mudre i odmjerene politike

Auer je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo prvom posjetom Crnoj Gori, ocijenivši pozitivno reforme koje sprovodi i brz napredak u pregovaračkom procesu
55 pregleda 9 komentar(a)
Mitja Drobnič, koktel EU, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, koktel EU, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.02.2015. 19:37h

Podgorica je do sada bila primjer mudre, racionalne i odmjerene politike u regionu, i kao takva je prepoznata među evropskim partnerima, ocijenio je šef Divizije za zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove, Eduard Auer. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Auera i je danas primio državni sekretar za politička pitanja Vladimir Radulović, a sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije (EU), Mitja Drobnič. Auer je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo prvom posjetom Crnoj Gori, ocijenivši pozitivno reforme koje sprovodi i brz napredak u pregovaračkom procesu. „Istakao je da je, do sada, Podgorica bila primjer mudre, racionalne i odmjerene politike u regionu i da je kao takva prepoznata među evropskim partnerima“, kaže se u saopštenju MVPEI. Kako su naveli, Auer je posebno je naglasio dosljednost, principijelnost i odgovornost Crne Gore kad je u pitanju usklađivanje spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike sa EU. „Čak i u tako zahtjevnim i delikatnim pitanjima, kakvo je pitanje odnosa sa Rusijom, sa kojom Crna Gora ima tradicionalno dobre odnose“, dodaje se u saopštenju. Auerr je ocijenio da iznenada pokrenuto “pitanje Sutorine” neće uticati na napredak u evropskim integracijama, s obzirom na to da je, i ovog puta, pozicija Crne Gore konstruktivna, usmjerena na rješavanje problema, uz odmjerenu reakciju najviših zvaničnika i javnog mnjenja. „Takođe, izrazio je očekivanje da će se uskoro, uz saglasnost dvije strane, i pitanje Prevlake, razriješiti na način kako to civilizovane države rješavaju kroz bilateralni dogovor ili pred Međunarodnim sudom pravde“, kaže se u saopštenju.

Radulović je zahvalio Aueru na posjeti, ocijenivši da odlični odnosi sa svim susjedima u regionu već duže “svojevrstan brend Crne Gore”. On je istakao da Crna Gora, uprkos svojoj veličini, ne kao pretenciozni lider, već snagom dobrog primjera, pokušava uticati na svoje susjede da kroz reforme i saradnju ubrzaju svoje kretanje ka EU. Radulović je naglasio da Crna Gora vrlo predano radi na ispunjavanju kriterijuma iz evropske agende, da je do sada otvorila 16 poglavlja, od čega su privremeno zatvorena dva, i da očekuje da se i u predstojećem periodu taj trend nastavi. „On je posebno naglasio da očekujemo da se tokom ove godine realizuje, u ovom trenutku, najznačajniji cilj spoljne politike Crne Gore – poziv u NATO“, kaže se u saopštenju. RaduIović je kazao da očekuje da bi nesporazumi, koji se s vremena na vrijeme pojave u regionu, a takvo je i “pitanje Sutorine”, mogli da „nestanu sa političkog radara isto tako naglo kao što su i se naglo, neočekivano i bez razloga pojavili, pogotovo imajući u vidu da sa BiH imamo odlične i sadržajna odnose“. „Takođe, on je izrazio uvjerenje da će zajedničkom platformom crnogorske i hrvatske strane, pitanje Prevlake, nakon upućivanja na arbitražu, biti riješeno na civilizovan način“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: