Nova: Budvani hoće da se dodvore Podgoričanima koji ih hapse svakih 15 dana

"Ovo je čist pokušaj falsifikata, jer ne može se pobjeći od istorijske istine da je Budvu oslobodila srpska vojska"
48 komentar(a)
Tabla srpskim oslobodiocima, Budva (Novina), Foto: Panoramio.com
Tabla srpskim oslobodiocima, Budva (Novina), Foto: Panoramio.com
Ažurirano: 02.02.2015. 15:24h

Nova srpska demokratija osudila je "sramnu namjeru da se sa zidina budvanskog Starog grada ukloni spomen ploča posvećena onima koji su ovaj grad oslobodili 1918. godine."

Ministarstvo kulture, odnosno Direktorat za kulturnu baštinu traže način da uklone spomen ploču iznad Veljih vrata, glavnog ulaza u Stari grad, koja je 1931. godine postavljena u znak oslobođenja Budve, tvrde u Liberalnoj partiji, koja je i podnijela zahtjev da se memorijalna ploča skine, a nakon čega je komisija Ministarstva kulture prošle godine napravila analizu stanja kulturnog dobra u Starom gradu i konstatovala da tabla degradira budvanske bedeme.

NOVA navodi da se radi o klasičnom primjeru širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti "od strane jedne marginalne dukljanske partije, iza koje stoje DPS i Svetozar Marović, a u to nas uvjerava činjenica da se DPS nije ogradio od ovoga sramnog poteza."

"Ovo je čist pokušaj falsifikata, jer ne može se pobjeći od istorijske istine da je Budvu oslobodila srpska vojska, ili inicijatori ovoga ludila smatraju da je tada postojala neka druga vojska koja je imala kapacitet da to uradi. Uostalom, nije jasno kakve veze Budva iz toga vremena ima sa Crnom Gorom, jer posle vjekovnog ropstva pod Venecijom, Francuskom i Austrougarskom ona 1918. godine prvi put ulazi u sastav neke slovenske države - Kraljevine SHS.

No, da je kojim slučajem oslobodio i neko iz petrovićevske Crne Gore, natpis bi bio isti - da je srpska vojska oslobodila Budvu, jer je crnogorska vojska bila srpska, a svi ondašnji Crnogorci bili su Srbi. Dakle, ova dukljanska inicijativa stiže iz minorne stranke čiji je predsjednik inače iz Kotora, i žele da se obračunaju sa natpisom u Budvi koji je postavljen 1931. godine i na kome je stih Petra II Petrovića Njegoša.

Bilo bi zanimljivo da odgovore da li imaju sličan odnos i prema onom natpisu na zidinama Starog grada u Kotoru, gdje su uklesane ,,misli'' Josipa Broza, a koji se nalazi u neposrednoj blizini Mletačkog lava. Bilo bi prirodno da prvo obrišu to opšte mjesto, a tek nakon toga da razmišljaju o obračunu sa spomen pločom na kojoj su stihovi najvećeg srpskog pjesnika Njegoša", navodi se u saopštenju.

Iz Nove su poručili da srpski narod iz Budve "koji čak i prema falsifikovanom popisu čini polovinu stanovnika ove opštine", neće dozvoliti da "neko bruka naše velike pretke i da se ruga prošlosti ovoga grada."

"Ocjenjujemo, takođe, da se ovakvim potezima neki iz Budve pokušavaju dodvoriti onima iz Podgorice koji ih svakih petnaest dana sprovode u Spuž", zaključuju iz Nove.

Bonus video: