Vujičić: VDT strahuje da članovi Tužilačkog savjeta nisu imuni na “podobne kandidate”

Prema njegovoj ocjeni, ako se uzme u obzir da predhodni VDT-i i aktuelni specijalni tužilac neće ostati upamćeni po rezultatima, prvi signali koje šalje novi VDT ulivaju nadu da će konačno tužilaštvo krenuti da radi svoj posao
75 pregleda 1 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.02.2015. 11:46h

Rješenje po kojem glavnog specijalnog tužioca bira Tužilački savjet po raspisanom javnom konkursu može predstavljati način da vladajuća garnitura kontroliše obim i opseg borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ocijenio je koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić.

On je kazao da, sa druge strane, zakonodavac smatra da postoji dovoljno mehanizama kontrole specijalnog tužioca kroz periodična izvještavanja Vrhovnog državnog tužioca (VDT) o svom radu i da specijalnog tužioca bira Tužilački savjet gdje je VDT predsjednik.

Vlada predlaže da specijalnog tužioca nakon raspisanog javnog konkursa bira Tužilaćki savjet, dok se VDT Ivica Stanković zalaže da on Tužilačkom savjetu predlaže specijalnog tužioca.

Vujičić je kazao agencije MINA da činjenica da se VDT oštro protivi ovom rješenju, jer ne želi da na to mjesto dođe poslušnik vlasti, govori mnogo.

“Iako je po funkciji VDT i predsjednik Tužilačkog savjeta i ima glas prilikom biranja specijalnog tužioca pokazuje posredno bojazan VDT-a da članovi Tužilačkog savjeta nisu imuni na “podobne kandidate” i da na taj način rezultati će biti ograničeni”, rekao je Vujičić.

Prema njegovoj ocjeni, ako se uzme u obzir da predhodni VDT-i i aktuelni specijalni tužilac neće ostati upamćeni po rezultatima, prvi signali koje šalje novi VDT ulivaju nadu da će konačno tužilaštvo krenuti da radi svoj posao.

On smatra da su ogromni izazovi i da prije svega treba prvo usvojiti kvalitetan zakon o specijalnom tužilaštvu.

“Izbor i kvalitetna obuka tužilaca i posebnog policijskog tima koji će zajedno raditi su važni da bi rezultati bili vidljivi. Takođe kontrola rada svih tužilaca koje je pokrenuo novi VDT mora imati svoj epilog a koji će u krajnjem povećati kvalitet rada tužilaštava”, navodi Vujičić.

On je kazao da zabrinjava što ovaj sistemski zakon još nije usvojen, jer će specijalno tužilaštvo u narednom periodu imati centralnu ulogu kada je vladavina prava u pitanju.

“Evropski partneri su vrlo konkretno već ukazali da nemamo rezultata u oblasti korupcije i organizovanog kriminala i da samo spominjanje klauzule o balansu ozbiljan signal da se nešto hitno mora uraditi u vezi poglavlja 23 i 24. Kao i većina naših dilema i ova je ispolitizovana, a u njeno rješenje je uključen uzak krug ljudi nas koče na putu ka EU”, ocijenio je Vujičić.

Bonus video: