Srba 7,3, Bošnjaka 4,9 a Albanaca 1,3 odsto u državnoj upravi

Srba najviše u Fitosanitarnoj službi, Albanaca u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava
149 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore (Novina)
Vlada Crne Gore (Novina)
Ažurirano: 30.01.2015. 20:54h

U državnoj upravi 82 odsto zaposlenih čine Crnogorci, dok se kao Srbi izjašnjava 7,3 odsto zaposlenih. Prema Vladinom izvještaju o zastupljenosti manjina u državnoj upravi, koji je verifikovan na jučerašnjoj sjednici, Bošnjaci čine 4,9 odsto zaposlenih, Albanaca je 1,3 procenta, a Muslimana 2,1. Navodi se da 0,03 zaposlenih čine Romi, Hrvata je 0,4 procenta, dok se nije izjasnilo 1,4 odsto zaposlenih.

Tako se navodi da je Srba najviše u ekspertskom kadru (8,1), dok ih je najmanje u visokom rukovodnom kadru. Kao Srbi izjasnilo se 50 odsto zaposlenih u Fitosanitarnoj službi, dok ih nema u ministarstvima pravde, nauke, generalnom sekretarijatu Vlade i službi predsjednika Crne Gore.

Bošnjaka je najviše u Upravi za šume (15,8), a nema ih u ministarstvu kulture, nauke i vanjskih poslova. Među zaposlenim Bošnjacima 6,2 odsto su namještenici, dok ih je 5,3 u visokom rukovodnom kadru.

Albanci čine 40 odsto zaposlenih u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, dok ih nema u ministarstvima kulture, nauke, saobraćaja i zdravlja. Oko 1,6 odsto zaposlenih Albanaca je u kategoriji ekspertskog kadra, dok 1,2 čini izvršni kadar.

Kako se navodi u izvještaju, Muslimani čine 5,5 zaposlenih u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, dok ih 13 odsto u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Muslimana nema u ministarstvu kulture, nauke, poljoprivrede, pravde i prosvjete, kao i u službi Skupštine Crne Gore i predsjednika države

U izvještaju se navodi da je upitnik poslat svim državnim institucijama, ali da je odgovore poslalo 65 odsto.

Podatke, između ostalih, nijesu dostavili Uprava policije, ANB, Zavod za zapošljavanje...

U Vladi tvrde da je učešće Bošnjaka , Hrvata, Srba i Roma u državnim organima veće nego ranije, ali da još treba raditi kako bi se sprovodilo u praksi. Sa.K.

Bonus video: