Predloženi Zakon o ANB povećava mogućnost zloupotreba podataka

„Ovakvim ovlašćenjima omogućava se neograničen pristup ličnim podacima građana, a time povećava mogućnost zloupotreba“, navodi se u saopštenju Tomčića
64 pregleda 2 komentar(a)
Mirčeta Tomčić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Mirčeta Tomčić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 30.01.2015. 16:52h

Predloženim izmjenama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbijednost (ANB) omogućava se neograničen pristup ličnim podacima građana, a time se povećava i mogućnost zloupotreba, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Potpredsjednik te stranke, Mirčeta Tomčić, kazao je da se predloženim izmjenama i dopunama dodatno proširuju nadležnosti službenika ANB, jer se njima predviđa da su pravna lica, državni i organi lokalne uprave, dužni da službeniku Agencije omoguće pristup svim svojim podacima putem neposrednog uvida.

„Ovakvim ovlašćenjima omogućava se neograničen pristup ličnim podacima građana, a time povećava mogućnost zloupotreba“, navodi se u saopštenju Tomčića.

On je kazao da za Pozitivnu Crnu Goru ta dodatna povećanja ovlašćenja službenika ANB ne bi bila problem „da Agencija za nacionalnu bezbjednost zaista radi u intersu bezbjednosti države i njenih građana, a ne partije na vlasti“.

„U sistemu u kojem nema političke volje za reformom bezbjednosnih službi, a time ni ozbiljnom i efikasnom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, imamo problem sa dodatnim ovlašćenjima službenika ANB, jer se njima povećava i zona rizika za dalje zloupotrebe“, ocijenio je Tomčić.

Prema njegovim riječima, vlast mora konačno da shvati da ANB mora biti oslobođena političkog uticaja.

„Kako bi nezavisno i profesionalno obavljala svoj posao u cilju bezbjednosti i zaštite države i njenih građana, a ne pojedinaca na vlasti“, zaključio je Tomčić.

Bonus video: